Bäst och sämst på Way Out West 2012

Foto: Annika Berglund / Way Out West

Lev i nuet för fan. Jämför inte Blur med Prince, eller Kraftwerk med Kanye West. Detta var årets Way Out West, och det var fantastiskt. Inte rakt igenom naturligtvis. Men bara att få vara i Slottsskogen i år var en njutning.

Toaletterna hade blivit många fler, maten mycket godare, köerna mycket kortare, utbudet mycket större och vädret mycket bättre. Men festivalen led också av inställda konserter, stundtals uselt ljud och alldeles för många krockar. Här är allt vi tyckte var bäst och sämst med årets Way Out West.

Peters fem bästa

1. Blur
2. Refused (Jazzhuset)
3. 7 Seconds
4. Kraftwerk
5. Love Antell

Arons fem bästa

1. Kindness
2. Blur
3. Love Antell
4. Billy Bragg
5. Jonathan Richman

Bästa maten: ALLT var vegetariskt. Detta var en av årets bästa nyheter och favoriten var grillspetten (som dock kunde variera i mängd beroende på var och när man beställde).

Bästa ölområdet: Bredvid Linné. Briljant utsikt över tältkonserterna.

Bästa scenen: Jazzhuset. Trångt och svettigt.

Bästa dagen: Torsdag. Det enda som fattades var Blur.

Bästa toan: Alla nya vattentoaletter med nästan ingen kö.

Sämst

1. Krockarna.

Vi känner oss verkligen som sångaren i Stillwater från Cameron Crowes ”Almost Famous” när han säger till gitarristen ”Your looks have become a problem!”. Men era bra bokningar börjar bli ett problem Luger! Vi hinner inte dricka så mycket öl vi vill, vi hinner inte se de största bokningarna i Slottsskogen och samtidigt komma in på de klubbspelningar vi vill, och vi tvingas välja bort sådant vi hemskt gärna vill se. Men det är inte bara ett problem med att ni bokar för mycket bra. Vi tror helt enkelt ni planerar schemat lite fel.

2. De inställda konserterna.

Låt oss vara uppriktiga. Lördagen var ett fiasko. Ornette Coleman fick matförgiftning och dök aldrig upp. King Krule gjorde aldrig något inhopp. Bobby Womack ställde in och all soulmagi försvann från årets line-up. Och kanske värst av allt: Frank Ocean, det tveklöst hetaste namnet inom hiphop tappade rösten och ersattes av – Looptroop Rockers. Västeråsarna överkompenserade genom att spela ”(You gotta) fight for your right (to party)”. Skämskudde.

3 Ljudet.

Ibland var det alldeles för lågt. Ibland var det alldeles för dåligt. Ibland kunde vi stå och prata med varandra i normal samtalston framför största scenen, trots att band som Kraftwerk spelade där samtidigt. Ibland kunde vi inte höra konserten vi var på för att någon annan scen lät ännu högre. Vi vill inte gnälla, för ibland var det också bra. Men i första hand är väl det här fortfarande en musikfestival? Och ljudet borde vara prio nummer ett.

*

Det var det. Vilken fest! Vi ses nästa år igen. Kolla gärna in alla våra betyg nedan.

Alla konserter vi såg

Torsdag

15:00 Linné: Oberhofer

16:30 Linné: Thurston Moore

16:50 Flamingo: Deportees

18:00 Azalea: De La Soul

20:30 Azalea: Refused

23.45 Jazzhuset: Refused

00:15 Storan: Kindness

00:30 Jazzhuset: 7 Seconds

01:30 Jazzhuset: Adolescents

Fredag

15:00 Flamingo: Billy Bragg

16:00 Azalea: Ane Brun

17:10 Flamingo: First Aid Kit

18:25 Azalea: Wilco

19:45 Flamingo: Feist

21:00 Linné: Best Coast

22:15 Flamingo: Blur

Lördag

13:00 Linné: Jonathan Richman

14:00 Azalea: Jacuzzi Boys

15:10 Flamingo: Frida Hyvönen

15:15 Linné: Yelawolf

16:15 Azalea: Ben Howard

16:30 Linné: A$AP Rocky

21:00 Linné: Mogwai

22:20 Flamingo: Kraftwerk

00:15 Park Lane: Jonas Lundqvist

01:30 Park Lane: Love Antell

Om Desmond-redaktionen

Vi som jobbar på Desmond In A Tutu är Aron Andersson, Peter Östborg och Tobias Holmgren.