Här är de nominerade till Kristallen – och de borde vinna

Den 4 september är det dags för årets tv-gala, Kristallen. I år sänds galan på Kanal 5 och programledare är kanalens stjärnor Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. I dag offentliggjordes nomineringarna i de kategorier som avgörs av en jury. Den 24 augusti avslöjas de nominerade i kategorierna årets tv-program, årets kvinnliga programledare, årets manliga programledare och årets sport-tv-profil, och där är det tittarna som får rösta fram vinnaren.

När man läser nomineringarna är det uppenbart att Sverige är ett för litet tv-land för så här många nominerade i så här många kategorier. Kanske borde arrangörerna nöja sig med typ tre program i varje kategori. Det produceras helt enkelt inte tillräckligt mycket bra tv i Sverige för den här kvantiteten av nominerade. I flera av kategorierna har jag fått välja det minst dåliga programmet istället för det bästa. Och man bör inte prisa det minst dåliga.

Här är de nominerade till Kristallen 2012, och de som BORDE vinna priset:

Årets underhållningsprogram: Erik & Mackan knäcker den manliga koden (TV 6), Let’s dance (TV 4), Melodifestivalen (SVT), Moraeus med mera (SVT), Så mycket bättre (TV 4)

Gudars så trista och väntade nomineringar (ja, förutom Erik & Mackan då, men det var ju ett värdelöst program). Av dessa förtjänar Moraeus med mera att vinna, ett extremt trevligt och folkligt program. Jag tycker att programmet blev oväntat levande och underhållande.

Årets dokusåpa: Allt för Sverige (SVT), Bonde söker fru (TV 4), Stjärnorna på slottet (SVT), Sveriges mästerkock (TV 4), Top model (TV 3)

Andra säsongen av Sveriges mästerkock var mycket bättre än den första. Andra säsongen höll hela vägen och förtjänar den här kristallen.

Årets tv-drama: 30 grader i februari (SVT), Bron (SVT), Extreme places with Björnulf (UR), Hinsehäxan (SVT), Wallander (TV 4)

Jag gillade delar av historien i 30 grader i februari, överraskande nog höll mitt intresse hela vägen och jag såg faktiskt hela serien. Men Hinsehäxan är ändå det självklara valet här. Jösses så bra Hinsehäxan var.

Årets humorprogram: Högklackat (SVT), Karatefylla (TV 6), Kontoret (TV 4), Partaj (Kanal 5), Starke man (SVT)

I brist på konkurrens: Högklackat.

Årets barn- och ungdomsprogram: ApTV med Zillah och Totte (TV 4), Blomma blad en miljard (UR), Gabba gabba (SVT), Labyrint (SVT), Tjuvarnas jul (SVT)

Kanske den starkaste kategorin. Jag gillar Labyrint och Tjuvarnas jul väldigt mycket, ändå är mitt val så självklart. Jag älskar Gabba gabba! Jag har sett det tillsammans med barn, som gillar det. Men framför allt har jag sett det ensam, utan barn som alibi, och det är minst lika bra då. Ge Gabba gabba alla tv-priser!

Årets livsstilsprogram: Arga snickaren (Kanal 5), Byggfällan (TV 3), Den stora matresan (Sjuan), Fråga Olle-dokumentären (Kanal 5), Svenska dialektmysterier (SVT)

Suck vilken trist kategori. Jag har sett för lite av den här genren för att kunna uttala mig egentligen. Ja, jag har bara sett Fråga Olle-dokumentären och Svenska dialektmysterier ordentligt. Så då får jag väl säga Svenska dialektmysterier då, i brist på bättre. Egentligen tyckte jag att Fredrik Lindströms nya serie mest var en upprepning av tidigare program.

Årets fakta- och aktualitetsprogram: Betnér direkt (Kanal 5), Breaking news med Filip och Fredrik (Kanal 5), Kobra (SVT), Medialized (UR), Min sanning (SVT)

Ett lätt val. Det började skakigt och jag var orolig att herrarna tagit sig vatten över huvudet med så många sändningar per vecka. Men sen tog det sig rejält och mot slutet av säsongen var Breaking news en självklar del av min dygnsrytm. Jag somnade inte förrän Filip och Fredrik släckt ner kamerorna. Det var så klart väldigt upp och ner, det måste det vara när det sänds så ofta och är så långt. Men vissa segment var oerhört lyckade och alla inslag var ändå värda att testa tycker jag. Nyfikenhet och prova på-anda ska premieras. Jag hoppas, och tror, att Breaking news kommer bli en långkörare.

Årets granskning: Kalla fakta - Polisens vansinnesjakt (TV 4), Uppdrag granskning - Imamernas råd (SVT), Uppdrag granskning - Mardrömmen (SVT), Uppdrag granskning - TeliaSonera (SVT), Vi gav dem vår pappa (SVT)

Här är det ju svårt att veta om det är historiens angelägenhet, avslöjandets tyngd eller hur väl granskningen är berättad som ska prisas. Men Uppdrag gransknings reportage Mardrömmen var i alla fall oerhört gripande och väl berättat. Det får bli mitt val.

Årets dokumentärprogram: Han tror han är bäst (SVT), Kokvinnorna (SVT), Livet blir bättre (TV 3), Malmöpolisen (SVT), Saabs sista strid (TV 4)

Va? Var det inte längre sedan Kokvinnorna gick på tv första gången? En bra film hur som helst. Och Han tror han är bäst var också väldigt bra. Men ja, jag väljer Kokvinnorna. Kokvinnorna får det bli.

Årets realityprogram: Böda camping (Kanal 5), Danne och Bleckan (SVT), Får vi följa med? (Kanal 5), Hollywoodfruar (TV 3), Svenska miljonärer (Kanal 5)

Jag hade höga förväntningar på Får vi följa med?. Idén var smart, i all sin enkelhet. Och är det några som klarar att snabbt komma in under skinnet på personer de möter så är det Filip och Fredrik. I början störde jag mig mycket på det snuttifierade, jag ville att Filip och Fredrik skulle stanna lite längre med människorna de mötte. Jag ville veta mer. Men de gånger de dröjde sig kvar, då de kom in på djupet, då var det helt briljant. Det händer att jag ännu tänker på vissa scener, både roliga och väldigt gripande. Det är ett bra betyg.

 

Om Peter Östborg

Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad. Jobbar på Kontoret mediabyrå. @popetoteror på Twitter. Mer om och av mig på www.kontoretmedia.se.