Veckans viktigaste – Peters tips vecka 35

Måndag

Mäster Bob Dylan släppte en ny låt, Duquesne Whistle, som är alldeles underbar. I höst släpper han ett nytt album som jag plötsligt har skyhöga förväntningar på.

Tisdag

Jag såg ganska mycket av den första säsongen Ung & Bortskämd på SVT. Jag såg nog nästan alla avsnitt fram till de allra sista, trots att jag egentligen tyckte att det saknade väldigt mycket. Det är en kul idé som skulle kunna bli väldigt bra.

Efter att ha sett första avsnittet av årets säsong måste jag säga att det fortfarande inte är särskilt bra. Nu är dessutom nyhetens behag borta och det känns som en lite sämre kopia av förra säsongen. Lägg till att de unga och bortskämda verkar mer införstådda med att programmet är ett ypperligt tillfälle att bli något av en medieprofil och resultatet är ett helt ointressant tv-program. Jag kommer nog inte se mer av Ung & bortskämd.

När jag nu avråder dig från att se Ung & Bortskämd vill jag ju också tipsa om något du borde ta del av. Landets just nu bästa twittrare är tveklöst Quetzala Blanco. I tisdags publicerade hon sina 25 jobbigaste intervjusituationer. Det hela var fruktansvärt underhållande. Läs hela listan här.

Onsdag

Jens Lekman har släppt en ny skiva. I Know What Love Isn’t är en trevlig bekantskap och ett väldigt bra soundtrack till hösten 2012.

Torsdag

Filmtidningen FLM presenterade sin topp-25 bästa svenska filmerna någonsin. Listor är alltid väldigt roligt och ett bra diskussionsunderlag. Att tidningen dessutom försökt sig på att göra en så stor undersökning är både ambitiöst och roligt.

Fredag

Jag missade programmet när det gick på tv, men nuförtiden fyller ju en tv-tablå en liten funktion. Istället såg jag senaste avsnittet av Bergmans video på SVT Play i fredags. Jag tyckte ju att första avsnittet av serien var lite väl fragmentarisk och saknade en röd tråd. Andra avsnittet handlade om döden och som man kanske hade förväntat sig – Bergman och döden känns som en kombination omöjlig att misslyckas med – så var det bättre. Det finns fortfarande inte någon tydlig röd tråd och jag gissar att det är ett mycket medvetet berättargrepp, som man kan tycka vad man vill om. Bergman och döden verkar dock vara ett lättare tema att hålla ihop över 45 minuter.

Trots bristerna är jag väldigt glad att det finns ett filmprogram som tar film på allvar och diskuterar filmkonsten utifrån andra premisser än de senaste premiärerna.

Lördag

Jag gjorde riktiga fynd i Konsums reaback. Tre filmer för 99 kronor. Jag köpte Thelma & Louise, Cry-Baby och Fantastic Mr Fox.

Söndag

Första söndagen i september blev en klassisk filmsöndag. Jag såg Lejonkungen tillsammans med en helt hänförd två och ett halvt-åring (såg först efteråt att den tydligen inte rekommenderas för barn under sju år). Efter att vi sett hela filmen en gång ville mitt filmsällskap se om början igen, de första 20 minuterna är verkligen ren och skär genialitet.

Senare på kvällen såg jag John Waters musikalkomedi Cry-Baby som jag inte sett sedan jag var i mellanstadieålder. Det är ju en lättviktare till film men inte desto mindre underhållande för det. Iggy Pop i en badbalja räcker som argument för att du ska se den. Perfekt söndagsfilm!

Om Peter Östborg

Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad. Jobbar på Kontoret mediabyrå. @popetoteror på Twitter. Mer om och av mig på www.kontoretmedia.se.