Recension: London – The modern Babylon

Julien Temple, främst känd som mannen bakom Sex Pistols-filmerna The Great Rock ‘n’ Roll Swindle och The Filth and the Fury, har gjort en fin skildring av sin hemstad London. Det är en hyllning till den moderna, kaotiska, pulserande, mångkulturella och spännande storstaden.

London: The modern Babylon är en kollagefilm med fantastiskt ljudspår. Regissören har dykt ner i det brittiska filmarkivet, det mesta bildmaterialet är gamla arkivbilder som klipps mot intervjuer med Londonbor som berättar om sin bild av hemstaden.

Julien målar upp utvecklingen de senaste 100 åren, från Suffragetternas kamp och framåt. Han visar hur staden följer en cyklisk väg genom tiden. Hur den exploderar i kravaller med jämna mellanrum och hur grupper av immigranter anländer och först möts av motstånd för att sedan accepteras och tillföra staden ytterligare en dimension. Men också hur invånarna möter kriser och faror – krig, terror, främlingsfientlighet och klassklyftor. Människorna sluter sig samman mot fienderna och gör storstaden ännu starkare och vackrare.

Självklart spelar punken en roll i historien (det är ändå Julien Temples som berättar), men inte någon större roll än de andra vågorna av rörelser som flödat genom Västeuropa under perioden.

London: The modern Babylon skulle kunna användas som reklamfilm för London, eller för vilken storstad som helst. Det är en vacker bild av det moderna samhället, med allt underbart spännande men också med brister och skavanker.

Kommentarer

kommentarer