Vad är Göteborgs filmfestival?

Göteborgs filmfestival är ledande filmfestivalen i Norden dit flest intresserade åker varje år. Folk kommer från hela världen till och med för att besöka den omtyckta och proffsiga festivalen. Syftet och målsättningen som Göteborgs Filmfestival är att folk som kommer runt om i världen ska se och upptäcka ny nordisk film. Det vill säga att man skulle kunna kalla det en språngbräda för nya nordiska filmer ut i världen.

 

Lite fakta om Göteborgs filmfestival

Festivalen grundades år 1979 och sedan dess har den varit i full rulle varje år. Tusentals biobesökare kommer till Göteborg varje år. Rekordet på festivalen med antal besökare var det förra året 2016, då det kom ungefär 130 000 besökare. Göteborgs filmfestival kunde erbjuda hela 450 filmer som kom från hela 84 länder. De hade 1031 visningar. Festivalen burkar hålla hus någon gång i början av året, det vill säga i januari och februari.

 

Inte bara film på festivalen

På festivalen som äger rum i Göteborg är det inte endast filmer på biografer som håller hus, utan de erbjuds även seminarier från 40-talet, musik, konst och liknande aktiviteter. 21 128 besökare kom till de kringliggande aktiviteterna som inte ligger i festivalens huvudfokus.

 

40 års jubileum år 2017

Göteborgs filmfestival har precis ägt rum i Göteborg för 2017 års upplaga. Då firade festivalen hela 40 år och hade lite speciella framträdanden på bioduken och liknade för att fira det speciella. Du fick bland annat se filmer på bioduken som du aldrig annars hade kunnat se om du gick på en vanlig bio på en av de större biograferna.

 

Vilka biografer används under festivalen?

Sammanlagt 13 biografer används under festivalen i syfte för att visa besökarna de olika filmerna som ska visas. Vissa av dessa är SF-biografer, det vill säga riktiga biosalonger för fritidsbio av Svenska Filminstitutet. De resterande biosalarna som används är bland annat på universitet, högskolor och gymnasium där lärarna i de olika skolorna har föreläsningar och liknande. Även vissa teaterhus har fått äran att hjälpa till med biovisning under Göteborgs festivalvecka. Först och främst är det Draken som visar filmerna samt Hagabion. Biopalatset visar även flest filmer med tanke på att den är den största biografen i Göteborg som även ligger mest centralt och enklast att ta sig till. Sedan kommer det en mindre biograf som heter Bio Roy och visar några filmer. Bio Capitol visar även några filmer för festivalen och även den är en liten biograf med inte speciellt stora salonger. Göta är den sista biografen som i vanliga fall tillhör SF, men som fick medverka i Göteborgs Filmfestival. Sedan är det då två gymnasieskolor som du läste tidigare som hade gett ut dina biosalar, vilket är Chalmers och Handelsgymnasiet. Sedan är de Frölunda Kulturhus som visar biofilmerna, men det ligger dock lite utanför centrala Göteborg vilket gör att den inte får visa lika många filmer eftersom det är svårare att ta sig dit för turister. Stora Teatern, Aftonstjärnan, Angereds Bio och Akademin Valand är de resteraade biograferna.