Mattias Alkberg lotsar oss i schlagern

Ibland står planeterna bara rätt. Kanske är det det att vi nu gått in i kaninens år enligt kinesiska kalendern, kanske är det något annat. Något har i alla fall gjort oss lite lyckligare. Faktum är att Mattias Alkberg, från Bear Quartet och Mattias Alkberg BD, gett sig in i schlagercirkusen. Han jobbar ju som skribent och nöjesredaktör på Norrbottens-Kuriren numera och när Melodifestivalen nu går i Luleå så blir Matti schlagerskribent. När man läser hans omdömen om låtarna känns det som att man för första gången kan lita åtminstone lite på en melodifestivalreporter.

Han ger omdömen som ”Det svänger, det är fet bas.”, ”Rätt mycket sämre än Abba, vad än upphovsmännen vill få oss att tro.”, ”Ingen utom Björn Olsson borde få vissla i Sverige.”, ”Dagens ungdom, vad är det med er? Borde inte ni lyssna på obegripligt hård musik och skrämma gamla?”, ”Ett intro som inte släpper taget. Som en kamphund  i ansiktet.”… Jag skulle kunna fortsätta länge, men ni får läsa själva. Det hela är alldeles underbart.

Mattias Alkberg är en av landets skarpaste pennor, och att han nu får lotsa människor rätt i detta träsk av dålig smak känns bara helt rätt. Det är kanske det som får oss att överleva februari. För nu är det dags, vi går in i ett gäng veckor som bara handlar om att stå ut. Vi måste hjälpas åt för att försöka hitta kulturella öar i detta hav av schlager som kommer svämma över oss. Mattias Alkberg kan i alla fall ge lite syre, något som gör att vi undgår panikartad andnöd den här helgen åtminstone.

Här finns Mattias Alkbergs omdömen om låtarna som tävlar i Luleå i helgen.

Om Peter

Peter Östborg. Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad och ofta besöker Stockholm.