Topp 10: Bröllopslåtar

The Isley Brothers

När man nått en viss ålder är det intressant att iaktta hur allt fler vänner och bekanta väljer att ingå den heligaste av unioner, äktenskapet. Man kan tycka vad man vill om denna institution, men själv kan jag inte låta bli att tycka att det bannemej är lite fint ändå.

Framför allt är det ett tillfälle att gå igenom skivbackarna i jakt på den perfekta låten att ackompanjera arrangemanget. Det finns ungefär lika många låtar om kärlek som det finns bra låtar, så det är ett digert jobb man har framför sig.

Valet får naturligtvis inte vara för uppenbart och definitivt inte för sliskigt, i bästa fall är det också väldigt personligt. Här är 10 låtar som nog ligger högst upp på min lista.

10. Martha Reeves & The Vandellas – I’m Ready For Love

Till samma drivande basrytm som använts i otaliga låtar, från ”Lust For Life” med Iggy Pop till ”Last Nite” med The Strokes, redogör Martha Reeves precis för hur svårt det är det där med kärlek, om du inte öppnar dig för den. Framförallt sätter hon ord på hur lätt det är, när du väl gör det.

”And for the first time, I feel alive / I have the touch of love, deep down inside / And just as soon, as I see your smiling face / I’ll rush into, your warm embrace”.

Även The Temptations har gjort en grym version av denna låt.

9.  Van Morrison – Brown Eyed Girl

Med risk för att framstå som en 50-åring vill jag ändå ta med ”Brown Eyed Girl” på listan. Den fungerar kanske bäst om det är just en brunögd tjej som gifter sig, men den ordlösa kärleksförklaring som refrängen utgör är oantastlig inom popmusiken.

”Do you remember when, we used to sing / Sha-la-la la-la-la-la la-la la-te-dah”

Kevin Rowland följer upp den lika bra i ”This Is What She’s Like” när han inte kan förklara låtens huvudroll på något annat sätt än att brista ut i trallande.

8. Arthur Russell – That’s Us/Wild Combination

Även om Arthur Russell själv skulle ha fått det ganska svårt att gifta sig i USA, de är inte alltid så positivt inställda till homoäktenskap, så är han en av de som sammanfattar kärleken, eller själva kärleksförhållandet mest koncist och precist:

”It’s a talk in the dark, it’s a walk in the morning”.

7. Dexy’s Midnight Runners – Listen To This

Kevin Rowland sjunger om kärlek en hel del, men aldrig så oförklätt som i ”Listen To This”. För director’s cut-versionen av skivan där låten finns med, ”Don’t Stand Me Down”, blev det hela ännu mer oförklätt, när låten döptes om till ”I Love You (Listen To This)”.

6. Fleetwood Mac – Everywhere

Sedan Cut Copy-plattan ”Zonoscope”, där de samplar den här låten, släpptes har jag svårt att få den ur skallen.

Fleetwood Mac är väl annars framförallt duktiga på att skildra spruckna äktenskap. Men ”Everywhere” har en betydligt mer hoppfull utsikt mot tvåsamheten. Samtidigt är Christine McVies text insiktsfull om vikten av att skynda att älska, hon vet vad som väntar:

”C’mon baby, we better make a start / You better make it soon before you break my heart”.

5. U2 – I Still Haven’t Found What I’m Looking For

Säga vad man vill om Alex Schulman och Katrin Zytomierska, men när de två gifte sig gjorde de ett av de mest briljanta valen av bröllopslåtar jag hört talas om.

Vid utmarschen ur kyrkan spelades ”I Still Haven’t Found What I’m Looking For”. Det visade sig så småningom vara ett väldigt passande val.

Andra bra val på liknande tema skulle till exempel kunna vara: ”It Ain’t Me Babe” med Bob Dylan eller ”Den fulaste flickan i världen” med Håkan Hellström.

4. Tant Strul – Då är det inte kärlek

Kärleken ska väl helst vara kravlös, eller så ska det kanske vara rätt krav som ställs på den. Tant Strul förklarar det bra i ”Då är det inte kärlek”:

”Om du tror att jag går, när jag vänder mig om / Om dina tårar faller, när jag älskar med livet / Då är det inte kärlek, då vill du äga mig”.

3. The Dixie Cups – Chapel Of Love

Det skulle väl vara tjänstefel att inte ha med Phil Spector, Jeff Barry och Ellie Greenwich gamla klassiska låt. En av de absoluta bröllopsklassikerna. Inget säger väl tydligare vad det handlar om än:

”Goin’ to the chapel and we’re, gonna get ma-a-arried”.

2. Lill-Babs – Jag kan inte leva utan dig

Som en bättre version av Badfingers ”Without you” (i själva verket är det en version av Sylvie Vartans ”La Plus Belle Pour Aller Danser”).

”När du kyssar mig ger, så vill jag bara ha fler”, förklarar Lill-Babs. Fiifan. Fifan va fint.

”Min dag blev grå och monoton, om du for härifrån en dag, oh ja / Men allt betyder ingenting om blott jag får din ring, en dag, oh ja”.

1. The Isley Brothers – This Old Heart Of Mine (Is Weak For You)

Det är väl egentligen ett ganska tajt race mellan den här och ”My Love Is Your Love Forever”. Isley Brothers alltså, herregud.

This Old Heart Of Mine” skildrar kanske inte det lyckligaste av kärleksförhållanden. Men samtidigt är det ett som inte går att ta sig ur. Vi får redan från första början veta att det handlar om ett sårat hjärta, kanske den sämsta av utgångspunkter:

”This old heart of mine’s been broke a thousand times / Each time you break away I think you’re gone to stay”.

Samtidigt kan huvudpersonen inte låta bli att fortsätta att vänta. Och även om han skulle försöka släppa taget så kommer han inte undan.

”Always with half a kiss, you remind me of what I miss”.

Det är precis tillräckligt för att han ska stanna kvar, en halv kyss. Tillräckligt för att stå ut med att bli lämnad gång på gång.

”The way you’re treatin’ me leaves me incomplete / You’re here for the day, gone for the week”.

Om Tant Strul förklarar att det inte är kärlek om du vill äga någon så antar Isley Brothers det motsatta perspektivet. Den som beskrivs i låten är omöjlig att äga, att ens få något grepp om. Samtidigt är det omöjligt att låta bli att försöka. Och med en strof sammanfattar Isley Brothers varför detta är förhållandet som kommer att överleva allt:

”But if you leave me a hundred times, a hundred times I’ll take you back”.

De låtar som finns på Spotify som jag räknat upp här hittar du i den här praktiska listan: Desmond In A Tutu – Bröllopslåtar.

Kommentarer

kommentarer

2 comments for “Topp 10: Bröllopslåtar

  1. 19 maj, 2013 at 19:53

    Super CDW is normally payable as an extra when you book a package deal through a
    resort in paphos car hire. If you are here on your holidays you will
    have less problems!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *