En svensk superstjärna

SVT har börjat visa musikdokumentärer under vinjetten Musik special. Den första filmen de visade var John Lennons Imagine, som fortfarande finns på SVT-play, och som varmt kan rekommenderas.

Den här veckan visade de filmen Sagan om Jussi. Filmen skildrar den svenske stjärntenoren från Borlänge, Jussi Björling som i år skulle fyllt 100 år.

Filmen är gripande, oavsett hur intresserad man är av musik egentligen. Människoödet Jussi är spännande i sig. Från barndomens familjen Jackson-liknande drillande där Jussi  tillsammans med sina bröder fostras till artister. Deras far gjorde sitt bästa för att barnen skulle bli så bra sångare som möjligt, vilket även tog barndomen ifrån bröderna Björling. Redan i väldigt unga år turnerade de i USA och barnen fick slita hårt. Jussis föräldrar dog unga och Jussi och hans bröder sjöng på både mammans och pappans begravning. När han var i de övre tonåren lyckades Jussi slå igenom som operasångare i Stockholm, och därifrån gick resan till både folklighet och till  världens största scener. När Jussi dog var det som den största svenske artisten någonsin, hans begravning tevesändes, den första tevesända begravningen i svensk teve.

Men allting var inte en dans på rosor. Jussis liv innehåller mycket mörker, han var periodare och han var till stora delar frånvarande, hans barn fick växa upp utan sin pappa, trots att han själv förlorade sina föräldrar i unga år. Hans öde är inte helt olikt Michael Jacksons, från en förlorad barndom till superstjärna med stora problem på det personliga planet.

Sagan om Jussi är en fantastisk historia, effektivt och dramatiskt berättad med intressant arkivmaterial. Vi får lära känna en person som är en av de mest folkliga artister vi haft, och en av våra största stjärnor alla kategorier, älskad i både Sverige och utomlands. Men också en man som var en frånvarande pappa med stora alkoholproblem. Det är en kombination av framgångssaga och tragedi.

Sagan om Jussi finns på SVT-play fram till den 5 mars.

Om Peter

Peter Östborg. Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad och ofta besöker Stockholm.