P3 Guld borde tänka framåt

Det är galasäsong. Ikväll var det P3 Guld-galan, tidigare i veckan var det Grammisgalan. För att en gala ska kännas spännande och aktuell så krävs det att den har något eget, något som gör den unik. På förra årets P3 Guld var det världspremiär på Johnossis käftsmäll What’s the Point, Staygold gjorde ett uppmärksammat framträdande tillsammans med Spank Rock, Robyn och Damien Adore (Salem Al Fakir), det var framträdanden som kändes exklusiva och låtar som senare blev monsterhits. Dessutom höll Fever Ray ett tacktal som gav buzz internationellt, bland annat twittrade Katy Perry om talet. P3 Guld har också haft en tydlig strategi att lyfta fram nya artister. När en radiokanal som P3 ska fira så känns det naturligt att de också har väldigt intressanta uppträdanden och tänker nytt och framåt.

Årets P3 Guld-gala inleddes med att Håkan Hellström spelade River en vacker dröm. Det var ett bra framträdande, och snyggt filmat. En bra inledning kan tyckas. Men lite trist. Håkan har synts överallt det senaste året och det känns inte så exklusivt. Jag och mitt sällskap började skoja lite i tv-soffan om vilka som skulle kunna vara resterande liveartister på galan. Robyn nämndes så klart, Säkert och Oskar Linnros också. Vi skrattade, det vore lustigt om det var just de artisterna, som redan spelat överallt det senaste året, som skulle spela. Alla var de på galan, och alla spelade. Nästan alla artister som spelade var sådana som haft ett fantastiskt 2010, och de flesta var nominerade till priser. The Haunted  spelade en helt ny låt, Albin Gromer och Those Dancing Days gav smakprov från kommande skivor. Lykke Li spelade låten som hon släppte för typ två veckor sedan. Inget uppträdande kändes lika hett som förra årets guldkorn. P3 Guld borde prisa dåtiden och visa vägen in i framtiden.

P3:s mest klassiska och genom åren mest prestigefyllda pris är Guldmicken. I år inleddes galan med att det priset delades ut, borde inte det varit avslutningen? Borde inte Guldmicken vara P3 Guld-galans klimax? Jag tycker det, det är något som särskiljer P3 Guld från övriga galor. Vårda det istället för att hasta igenom det i inledningen!

I övrigt var årets P3 Guld som en gala av det här slaget är, lite krystad och mycket ryggdunkande. Jag hade hoppats på mer.

För övrigt anser jag att The Radio Dept. borde vunnit minst ett pris på galan.

Etiketter: , ,

Om Peter

Peter Östborg. Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad och ofta besöker Stockholm.