Dansbanan i Täfteå – SVT:s Ullared

Efter Färjan, Ullared, Böda camping, Sommar i Sverige, och allt vad det nu heter har SVT gjort sin egen realityserie med lite tokiga original i kombination med idylliska svenska semesterbilder. Igår var det premiär för Dansbanan i Täfteå. Persongalleriet innehåller eldsjälar, original, en som är ”lite eljest” och så vidare. Det mesta på sävlig norrländska. I händelsernas centrum ligger så klart dansbanan i Täfteå som varje sommar samlar dansbandsälskare. De som ser till att dansbanan hålls igång är det strävsamma paret Signar och Majlis tillsammans med deras barnbarn Kristoffer.

De flesta så kallade realityserier i den här kategorin känns cyniska och beräknande, meningen är att vi ska bli roade av att titta på tokstollar och knäppgökar som gör märkliga saker i teve, oavsett om de förstår vad de gör för tokigt eller inte. Ofta handlar det om att skratta åt människor med unika och härliga personligheter. När SVT gör sin variant är det så klart lite mindre av denna typ av hånskratt. Det är mer hjärta och mer hjärna i Dansbanan i Täfteå än i Ullared till exempel. Även om det så klart är en svår balansgång att gå. Man kan säga att Dansbanan i Täfteå har lite mer av det där genuina intresset som Filip och Fredrik har när de ska skildra eldsjälar och original, det är helt enkelt mer nyfiket och mindre cyniskt. Samtidigt tycker jag att det ändå ibland gränsar mot Ullared eller Färjan, det är som sagt en balansgång och ibland trillar Dansbanan i Täfteå ner. Jag önskar att det vore lite mindre exotiserande

På det stora hela tycker jag dock att Dansbanan i Täfteå verkar klart sevärt, om man ska döma efter första avsnittet. Jag kommer nog att ge det en chans till. Och jag gissar att bilderna av Sommarsverige i kombination med eldsjälarna och de unika personligheterna kommer locka tittare till SVT på tisdagskvällar.

Om Peter

Peter Östborg. Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad och ofta besöker Stockholm.