Grattis Hultsfred till årets bokning!

Sveriges töntigaste band är bokade. Men utöver Hoffmaestro kommer även Suede, Morrissey, Primal Scream och Prodigy spela på festivalen. Bland många andra. Hultsfredsfestivalen reste sig på tio och återuppstod tack vare tyska pengar. Men festivalsens bästa bokning, och en av hela festivalsommarens bästa bokningar, är en klubb som i vanliga fall huserar på Södra Bar i Stockholm. Hultsfredsfestivalen har bokat flera av landets bästa klubbar för DJ-sets och den bästa bokningen är alltså våra vänner Club King Kong som kommer spela skivor i Smålands skogar i mitten av juli.

Desmond in a tutu tog ett snack – om man kan kalla en facebook-konversation för ”ett snack” – med Micke ”Smygarn” Andersson, en av mastermindsen bakom Club King Kong.

Ni är klara för Hultsfredsfestivalen, vad kan publiken förvänta sig från er?

– Publiken kan förvänta sig en dansant stund med den bästa blandning av gamla och nya låtar. En sommarmix för alla sorter och smaker. Med indiepopen som utgångspunkt, men knappast som begränsning. Mycket calypso om vädret tillåter.

Vad har du för förhoppningar på Hultsfredsfestivalen i år?

– Sedan jag för tio år sedan beslöt mig för att aldrig åka tillbaka till Hultsfred så har jag bara en gång känt det minsta suget. Det var när My Favorite gästade Teaterladan 2005. Och i ärlighetens namn grät jag inga tårar när festivalen gick i graven. Men nu känns det faktiskt helt tvärtom. En segdragen personlig 30-årskris i kombination med den svenska festivalsommarens bästa bokningar gör att jag känner mig mer laddad för småländsk festivalyra än på väääldigt länge.

Vilket band ser du mest fram emot på årets festival?

– Svårt att inte bli lite starstruck av Morrissey, Prodigy, Primal Scream, Erasure, Suede och så vidare, men jag är faktiskt väldigt sugen på att se hur Dungen låter sommaren 2011. Sen är jag ju hopplöst svag för The Pains Of Being Pure At Heart. Och Dum Dum Girls. Och så kommer ju gamla King Kong-hjältarna Paper. Och jag hoppas kunna sitta bakfull och eländig i gräset i en strålande sol och njuta av en lika strålande Kajsa Grytt.

Ditt bästa Hultsfredsminne?

– Den där torsdagskvällen 1997 med Wu-Tang Clan, Rage Against The Machine och The Prodigy i enorm hetta känns ju rätt svårslagen. Men ska jag välja en enskild konsert blir det nog Atari Teenage Riot 1999. Eller kanske när Ken Ring och Big Fred iklädda munkkåpor gästade The Kristet Utseende samma år.

Kommer CKK göra något mer festivalgig i år?

– Vi kommer förhoppningsvis göra flera. Det enda som är klart i nuläget är den norska festivalen Bygdalarm i månadsskiftet juni-juli. Nån fjord utanför Bergen kommer aldrig bli sig själv igen.

Vilken festival tycker du mest om?

– De senaste årens besök på Øyafestivalen i Oslo har passat mig alldeles förträffligt.

Sommarens bästa festivalbokning, förutom CKK?

– Melodikrysset live feat Anders Eldeman på Sweden Rock.

Vilka band kommer att spela på CKK på Södra bar i sommar?

– Vi gillar inte att gå ut med saker i förtid. Men ett imponerande sommar följs efter den fantastiska premiären med Juni Järvi och tada tátà upp av en lika fantastisk kväll med de Montevert på scen och Velocity Girls i båset. Ses där!

Så, till er som kommer dansa er svettiga till skivorna som Micke, Anders och Andreas väljer att spela för er i Hultsfred är det bara att gratulera. Desmond in a tutu kommer dock inte vara på plats, vi åker inte på någon festival där Hoffmaestro spelar. Det är en princip vi har. Eller ja, ingen av oss har möjlighet att åka till Hultsfred i alla fall. Däremot kan jag nästan lova att vi kommer dyka upp på Södra Bar så ofta som möjligt när King Kong huserar där.

Om Peter

Peter Östborg. Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad och ofta besöker Stockholm.