Jerry Seinfeld på Globen

Jerry Seinfeld

I söndags var jag och såg Jerry Seinfeld uppträda i Globen. Peter har tjatat lite på mig om att jag inte skrivit något om uppträdandet. Det finns en enkel anledning.

Inför superkomikerns besök skrev Andres Lokko en text om samma föreställning fast i London, någon dag tidigare. Jag har faktiskt inte så mycket att tillägga.

Andres Lokko gör en superb och träffsäker analys, som vanligt, och poängen om Seinfeld som röstkonstnär är kanske den mest träffande.

Att Jerry Seinfeld är den mest fulländade observationskomikern borde alla känna till vid det här laget, han har byggt hela sin karriär på detta faktum. Det finns många jag skrattar både längre och högre åt än Jerry Seinfeld, men på en punkt är han oslagbar – han är den nutida ståuppare som mest av alla brinner för själva konstformen ståupp-komik.

Det var tydligt redan i dokumentären ”The Comedian” som jag rekommenderar till alla som inte sett den, och det är tydligt i Youtube-aktuella ”Talking Funny”, ett samtal mellan Jerry Seinfeld, Chris Rock, Louis CK och Ricky Gervais.

Läs Lokkos text, och se båda dokumentärerna till att börja med. Det är bättre än att jag skriver något mer självklart här.

Om Aron Andersson

Skriver på Metro.se. Spelar musik med Avtalet. Röstar inte för nåt, röstar emot.