Film om ett liv med film

Nils Petter Sundgren har träffat filmstjärnor och regissörer sedan Buster Keatons tid. Han har levt sitt liv tillsammans med filmen och träffat människor som många filmintresserade skulle göra vad som helst för att bara få byta ett par ord med, det finns nog ingen i den svenska filmsfären som har sett och hört så mycket som han har gjort. Nu har Nils Petter själv tillsammans med Eva Beling gjort en film om Nils Petters yrkesliv, och därigenom en film om filmhistorien. Fantastiskt duktiga och underbara Johanna Koljonen intervjuar Nils Petter och intervjun klipps mot hans egna intervjuer med regissörer och skådespelare. Det blir självklart lite märkligt hyllande av en man genom samme man, men Johanna vågar ändå vara kritisk och hård mot Nils Petter, bland annat när hon frågar honom varför han inte ställer en enda fråga till Liv Ullman eller Bibbi Andersson när de sitter bredvid Ingemar Bergman under en hel lång intervju om filmen Persona.

Samtalet mellan de båda filmnördarna Johanna Koljonen och Nils Petter Sundgren är ganska torrt egentligen, men samtidigt otroligt intressant och trevligt. Och nördigt så klart. Men faktum är att jag skulle vilja att de gick ännu djupare in på ämnena, som det är nu blir det ganska mycket namedropping och lite starstruckhet inför alla giganter som Nils Petter träffat. Det hela är en liten grundkurs i filmhistoria från 50-talet och framåt. Och Nils Petter är ett stycke levande filmhistoria i sig, helt klart viktigt att dokumentera. Jag hoppas att det finns ett större råmaterial, ett djuplodat och långt samtal mellan Johanna och Nils Petter kan nog vara oerhört intressant och viktigt för filmentusiaster och forskare i framtiden. Nils Petter Sundgren – ett liv med film är helt klart sevärd!

SVT har hittills visat del ett av filmen, fram till 1970-talet ungefär, nästa del går om en vecka, på fredag klockan 20.

Här finns Nils Petter Sundgren – ett liv med film på SVT Play.

Om Peter

Peter Östborg. Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad och ofta besöker Stockholm.