James Franco och Heath Ledger

James Franco är inte lika bra som Heath Ledger. Okej, det kanske är elakt och onödigt att påpeka, men jag vill bara inleda med att klargöra detta.

Heath Ledger var en bättre skådespelare än vad James Franco är. Ändå finns det något hos den senare som alltid får mig att tänka på den förre.

Det känns för mig som att James Franco blir den som får ta över Heath Ledgers roller. Samtidigt blir han mer och mer lik Heath Ledger.

Framför allt är det kanske rollen i ”Milk” som fick mig (och inte bara mig) att tänka i dessa banor. Men är inte en film som ”127 timmar” också något som skulle ha kunnat spelats av Ledger? Är han egentligen inte klippt och skuren för den rollen?

James Franco är naturligtvis mer åtstramad som skådespelare. Dessutom ser han bättre ut. Men den största likheten mellan de två är att James Franco, precis som Heath Ledger, tycks bli bättre och bättre för varje roll.

Han är fantastisk i ”Milk” men ännu bättre som Allen Ginsberg i ”Howl”. Även om filmen lämnar en del att önska är James Franco fenomenal.

Därför är det också väldigt intressant att se vad som kommer att hända när regidebuten lurar runt hörnet. Efter en film om poeten Hart Cranes liv ryktas det att skådespelaren vill regissera två riktigt tunga titlar.

Först vill han göra en filmatisering av William Faulkners ”As I Lay Dying” och därefter Cormac McCarthys ”Blood Meridian”. Det är svårt att tänka sig James Franco som regissör, men inte desto mindre spännande. Snarare tvärtom.

Heath Ledger hade förresten också planer på att regissera, det visade sig först efter hans död. Först skulle han göra en film om musikern Nick Drakes liv och därefter, just det, en filmatisering. Han ville göra film av ”The Queen’s Gambit” av Walter Tevis.

Om Aron

Skriver om teknik i Metro Teknik. Spelar musik med Avtalet.