Topp 10: Låtar med saxofon

I veckan dog Gerry Rafferty, mannen bakom låten ”Baker Street”. Bland saxofonlåtar är den unik. Det räcker att nämna titeln så börjar någon automatiskt att nynna på saxofonslingan.

Peppe har vid tillfällen talat sig varm för saxofonen (instrumentet nu), men personligen har jag alltid tyckt lite bättre om trumpeten, om vi nu ska tala blåsinstrument – och det ska vi.

Trumpeten är mer effektiv, sexig utan att vara så jävla sensuell, inte så mesig helt enkelt. Men för den sakens skull är jag inte helt avigt inställd till saxofoner. Det är i själva verket ett alldeles ypperligt instrument, när det används rätt.

Här är en lista över mina favoritsaxofoner:

10. George Michael – Careless Whisper

Egentligen en ganska fruktansvärd låt och kanske en som illustrerar hur vedervärdigt det faktiskt kan vara med saxofon.

Den platsar i själva verket endast här för att jag på gymnasiet hade en klasskamrat som brukade sjunga denna emellanåt.

Han gjorde det på bruten engelska och brukade samtidigt föra ena handen framför magen, och så svänga på höfterna, som att han dansade tillsammans med en vacker kvinna.

9. Kullrusk – Alice The Babs

Finns tyvärr inte på Spotify, och inte direkt i någon bra version på nätet. Någon som är mer finurlig än jag kanske kan hitta en version av den ändå. Det är det värt. Den är grym.

Två av Sveriges bästa saxofonister, Jonas Kullhammar och Per ”Ruskträsk” Johansson spelar under namnet Kullrusk.

8. Bruce Springsteen & The E Street Band – Jungleland

Ja, ni vet alla vad det här handlar om, hur Bruce Springsteen dirigerar Clarence till att spela varenda ton till perfektion i det här saxsolot.

Om något borde ni bli förbannad över att låten bara kommer på plats 8. Men kanske är det just därför den hamnar där. Hur som helst är den löjligt bra.

7. Plastic Bertrand – Ca Plane Pour Moi

I jämförelse med de tre föregående låtarna är detta ett exempel på lite mer diskret användning av saxofon, samtidigt är det väldigt effektivt.

Förra året erkände Plastic Bertrand att det inte är han som sjunger låten, eller någon av sina låtar från de fyra första skivorna. Hans producent Lou Deprijk vägrade släppa in honom i studion och sjöng i stället.

6. Paul Simon – You Can Call Me Al

Sjung med nu allihopa: ”Döönnhh – döh-döh-döh Döönnhh – döh-döh-döh”. Ja, det där känner väl de flesta igen.

Men Paul Simon nöjde sig inte med att skriva ett av tidernas bästa saxriff. För komisk effekt gjorde han en musikvideo tillsammans med Chevy Chase. Videon är ungefär världens bästa musikvideo.

5. Gerry Rafferty – Baker Street

Självklart ska själva saxlåten av saxlåtar vara med på listan också. Gerry Rafferty, rest in peace.

Raphael Ravenscroft heter dock mannen som arrangerat själva saxofonpartiet i låten. Han lever än, så vi kommer att få ännu ett tillfälle att göra en sådan här lista.

4. The Band – It Makes No Difference

Det måste naturligtvis vara ”The Last Waltz”-versionen av låten, som tyvärr inte finns på Spotify. Det är Martin Scorsese som regisserat saxofonens entré i låten, i filmens kanske största gåshudsögonblick (undantaget när Van Morrisons luftsparkar).

”These old love letters, you know I just can’t keep. Cause like the gambler says, I read ‘em and weep”, sjunger Rick Danko någon vers tidigare.

Sedan träder Garth Hudson in i bild, precis i förgrunden till Robbie och Rick och levererar ett av de finaste saxofonsolona genom tiderna.

3. Ebba Grön – Flyktsoda

Punksaxen! Glöm aldrig punksaxen. Som bäst är den förmodligen i Ebba Gröns ”Flyktsoda”.

Per Hägglund är det som spelar. Men missa inte heller versionen tillsammans med Eldkvarn, här är det nämligen bara trumpet!

2. Orange Juice – I Can’t Help Myself

”Nothing worth finding is easily found, try as we might. That was supposed to sound very profound, it probably sounds dry”, sjunger Edwyn Collins. Fan va bra han är.

Det är också saxofonsolot i slutet av den här låten. Mycket bättre än i ”Rip It Up” till och med.

1. The Revels – Comanche

Tyngre än såhär blir inte en saxofon. Och en bättre användning än den Quentin Tarantino hittade i Pulp Fiction är svår att finna, det skulle möjligtvis vara på dansgolvet.

Så, det var min lista. Och om du nu känner att det är absolut nödvändigt, att den saknades på listan och att du lider i varje del av kroppen för att du inte fått höra den, så kommer den här, varsågod: ”Yakety Sax”.

Om Aron

Skriver om teknik i Metro Teknik. Spelar musik med Avtalet.