Versmåttet: Vive la France! (1 av 3)

Senast i versmåttsskolan gjorde vi en djupdykning i metriken för att bemästra den jambiskt uppbyggda limericken. Det blev följaktligen en tung text, full av torr teori och fikonspråk.

Som motvikt kommer vi nu i en svit att beröra några lättare, franska versformer, och det gör vi ledigt i ett milt tempo; likt stilla älskog till Édith Piaf-vinyler i ardenniska mjölnarstugor.

Först ut är rondeau.

 

***

 

Rondeaun är ett till lika stor del franskt som brittiskt versmått med minst 700 år på nacken. I Frankrike var det vanligt att man tonsatte dessa refrängbaserade dikter, medan britterna gärna ville gå åt det svårare hållet och lekte med det språkliga. Det blev en statusfråga vem som kunde få refrängerna att samspela med diktens övriga rader på det mest finessrika sättet.

Radantalet i rondeau varierar mellan 10 och 13 beroende på vilken skola man följer. Alf Henriksons är på 12 rader (4 x 3 x 5). Så här lyder den:

 

Unga älskande par
hem från skolorna skrider.
Ve oss! tiden rider
bort från mor och far.

Inga hämningar kvar
haver i dessa tider
unga älskande par.

Tids nog blir nästan envar
likväl moralisk omsider.
Sedesamt vad det lider
var sina barnvagnar drar
unga älskande par.

 

Liksom den malajsiska pantoumen är rondeaun ganska lätt att få till när man väl kan reglerna. I dikten ovan ser vi att versformen har tre strofer (stycken) och två genomgående rimljud (hos Affe: par-far-kvar, skrider-rider-tider). Det första rimljudet är ett så kallat manligt rim, eftersom det rimmar på en stavelse. Det andra är ett kvinnligt rim, eftersom det rimmar på två stavelser. I rondeau à la Affe blir således rimschemat:

1. m-kv-kv-m
2. m-kv-m
3. m-kv-kv-m-m

Refrängen i en rondeau utgörs antingen av första radens anslag (dess början), eller av hela den raden. Alf Henrikson har valt att använda hela raden. Som ni ser uppkommer refrängen i slutet av strof två och tre, men inte i den första strofen (som ju inleds med den).

Se, det var väl inte särskilt svårt? Drick en rumstempererad chablis årgång 2009, läs lite Per Hagman, och skriv sedan hundratals sensuella rondeauer i kommentarfältet när ni väl kommit i rätt stämning.

Kommentarer

kommentarer

1 comment for “Versmåttet: Vive la France! (1 av 3)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *