Årets bästa tv-serier 2011

Tv-året är alltid svårt att sammanfatta då det helt enkelt är svårt att hinna med att se precis allt. Men här är listan över de serier jag såg och tyckte allra bäst om under 2011. (I puffen till den här texten ställer jag frågan om vilken som är årets tv-flint och bilden föreställde fyra alternativ. Vinnaren hittar ni överst på den här listan, andraplatsen ligger även här på plats två, den tredje först på plats fem och fjärdeflinten tillhör naturligtvis Larry David, vars ”Curb your enthusiasm” inte riktigt lyckades ta sig in på den här listan, tyvärr. Årets tv-flint var därför en tv-fint från min sida. Ha!)

15. Life’s too short

Ricky Gervais och Stephen Merchant lånar något för friskt av sig själva när de stöper om David Brents karaktäristiska drag i skådespelande dvärgen Warwick Davis och kombinerar upplägget med element från The Office-uppföljaren “Extras”. Men att “Life’s too short” bara är bitvis lika rolig som föregångarna gör ändå att den förtjänar en femtonde plats.

14. Big love

Säsongsavslutningen satte punkt för historien om förortsmormonen Bill och hans tre fruar Barbara, Nicolette och Margene på ett lika självklart som oåterkalleligt sätt. En av 2000-talets finaste tv-sagor är därmed till ända.

13. Sherlock

Den kontemporära BBC-tolkningen av Arthur Conan Doyles 1800-talshjälte var något helt annat än den bioaktuella action-varianten. De höga förväntningarna infriades inte till fullo, men de tre 90-minutersavsnitten höll ändå hög klass.

12. Boardwalk empire

Scorseses gangsterserie om förbudstiden i Atlantic City hade mer än nog med krut för en andra säsong där Michael Pitt bara växer i rollen som den haltande Jimmy Darmody. Men det är kvinnorna i serien som bär de hårdföra gangstrarna på sina axlar, Gretchen Mol, Aleksa Palladino, Kelly Macdonald och inte minst Paz de la Huerta som fullkomligen exploderat i säsong två.

11. Kniven mot strupen

Alexander Nilson borde prisas som Sveriges mest karismatiske programledare. En gormande Gordon Ramsay har inte i närheten av samma utstrålning vilket gör att “Kniven mot strupen”, trots att det är en kopia, vida överstiger originalet.

10. The killing

Även om Hollywood-debuterande Joel Kinnaman kritiserats för sin haltande engelska var han lysande fram till sista avsnittet, där han föll på mållinjen på grund av karaktärens haltande logik. “The Killing” höll tyvärr inte ända in i mål, men vägen dit var väl värd varje sekund ändå.

9. Bored to death

Tredje säsongen av quirky-serien om författaren som extraknäcker som privatdetektiv blev också den sista, kul, med tanke på den incestuösa avslutningen. Jason Schwartzman hade huvudrollen men serien tillhörde helt och hållet de två komiska genierna Ted Danson och Zach Galifianakis.

8. True blood

Alexander Skarsgård tog av sig ännu mer av sina kläder i den kanske hittills bästa säsongen av ”True blood” (sedan premiärsäsongen naturligtvis). Säsongen hade visserligen både höjd- och lågpunkter men underhållande var det rakt igenom.

7. Community

Om du tror att ”The big bang theory” är the go-to sitcom för nördhumor kunde du inte ha mer fel. Utan att fullt uttrycka mitt hat för den serien vill jag bara klargöra en gång för alla att ”Community” om någon är den sjävklara arvtagaren till ”Freaks & geeks” och en av roligaste serierna på tv just nu.

6. Walking dead

Vem hade trott att andra säsongen av zombieserien “Walking dead” skulle bli en av årets höjdpunkter när den trevade i gång under hösten. Först i sista avsnittet före juluppehållet framgick åter storheten, men ändå gnager rädslan att Frank Darabonts avhopp ska leda till seriens fördärv, någonstans i bakhuvudet.

5. An idiot abroad

Karl Pilkington är tillbaka och blir bara lättare att älska för varje sekund. “An idiot abroad” kan mycket väl vara tidernas bästa reseprogram i konkurrens med “Grattis världen”.

4. Homeland

Ge för guds skull någon form av pris till Claire Danes för hennes insats i “Homeland”. Det är årets främsta tv-prestation i vad som kunde varit årets bästa serie.

3. Game of thrones

Så kompromissfritt och hänsynslöst har väl ingen serie behandlat sina karaktärer och skådespelare tidigare. Fantasy-eposet är smutsigare än vad Peter Jackson någonsin drömt om och den något segdragna handlingen har lämnat en blodig mersmak i munnen.

2. Louie

Att det ståuppkomikern Louis CK gör med sin serie är lika revolutionerande för sitcomen som det Larry David en gång gjorde med “Curb your enthusiasm” är inte jag fullt lika övertygad om som vissa andra. Men komediserien är fullkomligt unik i sitt utförande och ett popkulturellt fenomen du inte får missa.

1. Breaking bad

Historien om kemiläraren som förvandlas till metamfetamin-kock för att finansiera sin cancerbehandling har stadigt klättrat upp mot platsen som den bästa serien på tv. Efter årets säsong är det svårt att ifrågasätta placeringen och har du inte gjort det redan så skynda dig att se i kapp inför 2012 års finalsäsong.