Årets bästa skivor plats 1

I år har Aron och Peter efter en viss diskussion, dramatik och demokrati lyckats komma överens om en gemensam topplista för årets bästa skivor. Här är årets bästa skiva.

Årets bästa skiva 2011 är alltså Fucked Up – David Comes To Life.

Jävla hipsterhardcore, säger kanske du. Och ja, det stämmer väl till viss del. Men att avfärda Fucked Up som bara hipsterhardcore är att förminska det kanadensiska bandet.

Jävla rockopera, säger kanske du. Och ja, även det stämmer. Men att avfärda David Comes To Life som en rockopera, med de associationer av pretentiöst dravel som det ger, är att förminska skivan.

Fucked Up lyckas förena punkens råa ursinnighet med en popighet, på samma sätt som Stiff Little Fingers på deras klassiker Inflammable Material från 1979. David Comes To life är hittig samtidigt som den är oresonlig, den är som en smocka på läppen samtidigt som den är som en smekning över kinden.

Men egentligen är det ju onödigt att orda om skivan, en bild säger mer än tusen ord. Om du tittar till höger på den här bilden så ser du hur glad man blir av att lyssna på Fucked Up och ha keps:

Fucked Up

(Bilden är från Fucked Ups helt fantastiska spelning på Brew House under Way Out West 2011. Den glade mannen i keps är Aron Andersson.)

Här hittar du plats 20–11 på den här listan, och här plats 10–2. Och här hittar du 2011 års bästa musikhändelser.

Om Peter

Peter Östborg. Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad.