Recension: Hitchcock

Just nu överöses vi av historiska biografier på bio. Näste man till rakning är mästerregissören Alfred Hitchcock.

Sacha Gervasi – som tidigare gjort dokumentären Anvil! – fokuserar på tiden då Alfred Hitchcock gjorde filmen Psycho. North By Northwest (I sista minuten) har precis gjort succé men Alfred lider av konstnärlig torka, han behöver ett annorlunda projekt att gå upp i. Det projektet blir skräckfilmen som ingen annan verkar tro på, men som skulle komma att förändra genren totalt.

I rollen som Psychos stjärna Janet Leigh ser vi Scarlett Johansson, Jessica Biel spelar Vera Miles och James D’Arcy spelar Anthony Perkins. Stjärnregissören själv spelas av Anthony Hopkins, en rolltolkning som är lite platt och tunn trots larger than life-personligheten. Ibland känns det som att Anthony imiterar den bild som finns av Hitchcock snarare än att skådespela. Det är istället Alfreds fru Alma som tar över showen, Helen Mirren bär filmen på sina axlar.

Hitchcock har några roliga berättarknep, en hel del blinkningar till filmhistorien och för oss som älskar film om film är det så klart ett måste att se den. Det är en charmig berättelse om spänningens mästare.

Betyg: 3

Kommentarer

kommentarer