Dissen av Hissen

Hissen

I veckan var det premiär för Filip & Fredriks nya intervjuserie ”Hissen” på Kanal 5. Programmet kan lite förenklat beskrivas som podcastens intåg i tv-rutan. Det låter kanske som en lite märklig programidé, men så var det också ungefär lika underhållande som när radioshowen ”Vakna med The Voice” sänds på på samma kanal.

Det mest spännande som hände under första avsnittet var när Lasse Kronér brottade ner Filip Hammar på hissgolvet medelst punggrepp och när Anna Anka tvingades lämna hissen för att ångestkräkas lite. Dessa två var också de gäster som första programmet bjöd på, vilket tyvärr inte är särskilt relevant, eftersom varje ansats till ett blottande av lite personlighet gång på gång avbröts av antingen Filip ELLER Fredrik.

De två programledarna har förvisso byggt hela sin karriär på att pladdra, men i ett intervjuprogram är detta inte alltid en fördel. Av någon anledning har det fungerat för dem tidigare, men i ”Hissen” lyckas denna taktik förstöra nästan varje intressant ögonblick. Här hade de kunnat lära sig något av podcasten ”Värvet”, vars upphovsman för övrigt är redaktör för ”Hissen”. Då hade kanske gästernas anekdoter tillåtits ta lite plats, i stället för att konstant skojas bort.

Märkligt nog var det precis i den stund då någon av dem hade behövt öppna käften som båda drabbades av plötslig och akut tunghäfta. När Anna Anka brister i gråt mitt i en utlämnande redogörelse av sina vårdnadstvister är det ingen av de övriga hissfångarna som lyckas yttra ett tröstande ord. Och det handlar om något helt annat än ett inkännande lyssnande från de övrigas sida, snarare ett panikartat: ”jaha, vad säger jag nu då?”. (I ärlighetens namn måste jag erkänna att jag roades något av den tryckta stämning som uppstod, tack vare en förförståelse om kanske främst Fredrik Wikingssons svårigheter att prata om känslor).

Trots denna brist på empati hade möjligtvis de fyra hissresenärerna sex trevliga timmar inlåsta ihop, det har jag svårt att veta något om, men om så var fallet så var det inget som lyckades tränga genom rutan. Jag efterlyser mindre pladder. Kort sagt: när Anna Anka är den mest sympatiska personen i ett sällskap, bör nog övriga fundera på vad fan de håller på med.

Första avsnittet får en sketen Desmond, och vi hoppas på bättring.

Betyg: 1

Kommentarer

kommentarer