Recension: Nord & Syd på Pustervik

Var: I går på Pustervik, Göteborg

Publik: Ca 250

Bra: Hela albumet spelas. Jag älskar hela albumet.

Sämre: Hela albumet spelas. Visst var det en barnslig förhoppning, men jag ville innerst inne att bandet skulle riva av någonting oväntat. En ny singel som inte finns på plattan, en Gyllene tider-cover, vad som helst.

Bästa låt: Aldrig vakna mer

 

Det är så lätt att man ser Nord & Syd som ett Martin Abrahamsson-projekt, och mer eller mindre räknar bort de andra. På samma sätt som man ibland räknar bort uttrycksfulla Catherine Ireton i God Help The Girl och alla som inte är Trent Reznor i Nine Inch Nails. Det är trots allt Abrahamsson som har skrivit de poetiska, samhällskritiska texter som ger Nord & Syd mycket av deras särprägel.

Först live, på Pustervik i Göteborg, förstår jag exakt hur allvarligt felslutet är. Att räkna bort de övriga är att räkna bort till exempel Julia Hanberg, och det krävs inte många sekunders speltid av inledningslåten förrän man inser att det är hon som utgör bandets mittpunkt; juggernauten, den drivande kraften.

Ändå är mellansnacket obefintligt, begränsar sig till ett par tack och några leenden. Vi får inte veta varför David Nygård från Laakso har ersatts av en vikarie vid orgeln i kväll, eller hur kul det är för dem att vara på Pustervik. Tomma gester som annars är kutym.

Hanberg tittar inte heller på sin publik; istället riktar hon blicken långt ut i rummet, upp i taket, mot utgången, ner i scengolvet. Men vår odelade uppmärksamhet har hon i alla fall under hela uppträdandet. Inte ens de överförfriskade tonåringarna längst fram kan skojfriskt headbanga till finpoppen särskilt länge, utan måste till slut stanna upp och bara lyssna.

För Julia Hanberg kan sjunga. Påståendet verkar absurt – det är klart att hon kan sjunga! På Som en människa går rösten från högt till lågt på tusendels sekunder, harmoniserar och berättar, leker och klagar, vyssjar och varnar.

Det jag menar är att Julia Hanberg kan sjunga. Ingenstans på albumet tar hon i som här, och har man av någon besynnerlig anledning trott att stämman är så mjuk på de inspelade spåren eftersom hon saknat resurser, får man genast byta ut den tanken mot en rimlig.

 

Något oväntat är stillsamma Nord & Syd en liveakt som verkligen öser. Den öser faktiskt tillräckligt mycket för att förtjäna fyra starka Desmonds av fem möjliga:

 

Betyg: 4

 

Låtlista:

  1. Som en människa
  2. Inte idag
  3. Det värsta jag sagt till dig
  4. Inget växer
  5. Äckla mig (se videoupptagning nedan)
  6. Björkar
  7. Men åh
  8. Aldrig vakna mer
  9. En av er (extra)
  10. Min arm (extra)

 

Kommentarer

kommentarer