Årets bästa skivor – enligt Aron (plats 1-5)

Här är 2010 års fem bästa skivor (och här är resten av listan):

5. Beach House – Teen Dream

Victoria Legrand är årets rockstjärna. Hon är så jävla tuff och snygg. Några band orkade inte riktigt leva upp till sin egen hajp i år. Det gjorde Beach House.

Det är dessutom en inte så dålig bonus att hon är släkt med en av filmvärldens bästa kompositörer, Michel Legrand. Tänk själv att lyssna på denna plattan, med alla fantastiska spår och sedan slå på världens bästa musikal, ”Flickorna i Rochefort”. Tänk!

4. Shugo Tokumaru – Port Entropy

Jag förstår ingenting av vad Shugo Tokumaru sjunger om. Det är naturligtvis förknippat med vissa risker. Men han sjunger det så bra och inbäddat i så fina melodier att jag är villig att ta dem. Det låter som en film från Studio Ghibli.

Och en riktig popskiva ska ändå med på topp 5.

Och det ska inte vara Belle and Sebastian bara för att.

Och ”Port Entropy” är en fantastisk platta, en riktig popskiva.

3. Peter Morén – I spåren av tåren

Av alla bra skivor i år var en hel del svenskt, som Radio Dept. eller Vit Päls eller varför inte Johan Borgert? Håkan Hellström och Robyn prydde dock de flesta svenska tidningsomslag som finns att tillgå, därför hamnade liksom alla andra i skymundan.

En av dem är Peter, Bjorn and John-Peter Morén, som ju egentligen kanske inte alls borde beskrivas som en person som hamnat i skymundan. Vanligtvis har han fått fantastiskt mycket uppmärksamhet för sina olika upptåg.

Det mesta tack vare monsterhiten ”Young folks”. Ibland kan han nästan framstå som lite spexig. Därför är det lätt att bli orolig när man upptäcker att han gjort en skiva på svenska.

Men med ”I spåren av tåren” sjunger han om Sverige precis som det är, klär sina låtar i Smokey Robinsons gamla soulkostym och framför bland annat en låt om litteraturprogrammet ”Babel”.

Det, mina damer och herrar, är inte helt fel.

2. Fang Island – Fang Island

Jag vet inte exakt varför denna skiva bara kommer på andraplats. Varje gång jag lyssnar på den blir jag helt blown away.

Men det räckte egentligen med en första genomlyssning för att Fang Island skulle bli ett av mina favoritband. Musiken är precis vad jag önskat mig. Fleet foxes-körer blandat med gitarrharmonier à My Morning Jacket tillsammans med uppskruvat Andrew WK-ös i kombination med amerikansk collegerock.

Tycker du att omslaget ser lite hipster ut? Ja, det kanske det gör. Men det är också fruktansvärt tufft.

Nu önskar jag mig bara att få uppleva det här live. Det här är musik att slåss till och att kramas till.

1. Gayngs – Relayted

I’m Not In Love” med 10cc.

Ni vet? En av världens bästa låtar? Den som är med i Virgin Suicides, och kanske gör hela filmen? Ni vet? Bra.

Relayted bygger på den låten. Alltså, inspirationen till hela skivan kommer från den låten. Hur bra är inte det? Jag ska säga hur bra det är. Det är bra nog för att vara årets bästa.

Bon Iver gästspelar inte bara på senaste hyllade Kanye West-skivan. Han är också en del av supergruppen Gayngs, som ligger bakom Relayted.

Inspiration har alltså hämtats från 10cc, men skivan låter stundtals lika mycket som ”There’s A Riot Going On”, processat genom ett digitalt filter.

En annan supergrupp, Monsters of Folk, var förra året på väg åt samma håll och lät sig precis som Gayngs influeras av modern R&B i vissa av låtarna. Men där det projektet haltade och spretade når Relayted hela vägen in i mål.

Mycket kan förmodligen tillskrivas det faktum att hela plattan är inspelad i 69 slag per minut.

Om Aron Andersson

Skriver på Metro.se. Spelar musik med Avtalet. Röstar inte för nåt, röstar emot.