Lästips om Ruben Östlunds film Play

Ruben Östlunds film Play engagerar och provocerar. En viktig del av filmen är den kulturdebatt som den skapar. Därför försöker jag här samla några av de läsvärda texter om filmen som jag snubblar över. I kommentarerna kommer jag fortsätta tipsa när det kommer nya intressanta inlägg i debatten. Vet du någon text som jag och andra borde läsa om Play?

Här är min recension av Play.

Hynek Pallas om Play och Ruben Östlund på Weird Science. ”Finns det något jag verkligen hoppas på med Play, så är det två saker; att denna aspekt lyfts upp: vilka reagerar, varför och hur. Och vad innebär då de andras tystnad? Att de blir en ordentlig debatt där de som sällan får tala, en icke-vit underklass, nås av filmen och får tala om sina erfarenheter utifrån vad de ser (erfarenheter som inte behöver handla om det kriminella alltså, utan om roller de får eller antas ta, hur de övervakas i ett vitt samhälle och så vidare) och samtidigt vad den vita tystnaden och reaktionen innebär.”

Åsa Linderborg ser Play som provokation utan ansvar, på Aftonbladet Kultur. ”Det riktigt omskakande med den bekransade Play, är tassandet kring den. Att ingen vågar ta konflikt med en arty filmare som slänger ur sig en massa provokationer som han inte riktigt tar ansvar för.”

Jonas Holmberg svarar Åsa, på Expressen Kultur. ”I ett närmast helvitt svenskt filmlandskap är det efterlängtat med en film som närstuderar konsekvenserna av en grundläggande ojämlikhet i klassamhället Sverige: att vita är rikare och har det mycket bättre än svarta. Att just Åsa Linderborg avfärdar den frågan som ”banal” är förvånande.”

Jonas Hassen Khemiris 47 punkter varför han grät av Play på DN Kultur. ”43. Jag grät för att moralisk konst gör mig livstrött och fascistisk konst gör mig livrädd och kanske är det så att en modig film alltid är farlig i fel händer.”

Hynek Pallas på DN Kultur om Play, rasism och klassamhället. ”För mig handlar ”Play” om hur den rasistiska maktordningen i samhället ser ut. Att veta var ens hudfärg hör hemma, vilket är något icke-vita ”tränas” i. Men inte vita, eftersom vi inte behöver bry oss.”

På FLM skriver Eva af Geijerstam om Kevin Vaz, en av filmens fantastiska barnskådespelare, och ett av årets största genombrott. ”Men Kevin är också känslig för när verkliga kontaktförsök plötsligt avvisas av samma skäl. Ja, man kan faktiskt se Play som en enda lång exempelsamling på bristande socialt samspel, med mobiler som föga mer än en symbolisk ersättning.”

Ruben Östlund själv har gett sig in i debatten, på DN Kultur skriver han om Play och om kulturdebatten. ”Vi kan leva med orättvisa så länge som vi slipper konfronteras med den. Just därför tycker jag att provokationen kan vara viktig, den tvingar oss att hålla kvar blicken. ‘Play’ kretsar, bland annat, kring händelser som vi har svårt att närma oss. Att av rädsla eller välvilja titta åt ett annat håll är ett sätt att bevara problemet. Det är inte att ta ansvar.”

Etiketter: ,

Om Peter

Peter Östborg. Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad.