Alla måste se The Black Power Mixtape

Nu är det dags igen. Ännu en gång tvingar SVT:s Dox mig att skriva ett ”alla måste se”-inlägg. Dox har gjort till vana att skämma bort oss tittare med världens bästa dokumentärer, och den här veckan behövde de inte ens ta in något utifrån, det räckte att visa lite upphottat material från SVT:s arkiv.

Igår visades The Black Power Mixtape 1967-1975. Det är en fantastiskt snygg film om den svarta medborgarrättsrörelsen i USA, ur ett svenskt perspektiv. Det är en intressant historia, och ett unikt material. Historierna som SVT:s utsända valde att berätta gjorde att tv-tyckare i USA kände sig tvungna att berätta om den antiamerikanska svenska televisionen. Filmens höjdpunkt är intervjun med Angela Davis som vid intervjutillfället sitter häktad misstänkt för mord, något hon senare friades från. Utöver arkivmaterialet innehåller filmen även en del nygjorda intervjuer med bland andra Talib Kweli och Erykah Badu, vilket lyfter filmen och gör den än mer aktuell. Musiken i The Black Power Mixtape är komponerad Questlove från The Roots.

The Black Power Mixtape 1967-1975 är en svensk dokumentär i världsklass. Alla måste se!

Till och med den 24 november 2021 ligger The Black Power Mixtape 1967-1975 på SVT-play.

Om Peter Östborg

Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad. Jobbar på Kontoret mediabyrå. @popetoteror på Twitter. Mer om och av mig på www.kontoretmedia.se.