Årets bästa svenska filmer 2011

2010 var det svårt att vaska fram riktigt bra svenska filmer, då var det bara Peter Dalles Himlen är oskyldigt blå som jag tyckte riktigt mycket om. 2011 var ett bättre svenskt filmår. Ett mycket bättre. Och med tanke på att nomineringarna till Guldbaggegalan tillkännagavs idag tänkte jag passa på att lista 2011 års bästa svenska filmer.

Här har du, topp-3 bästa svenska filmer 2011:

3. Apflickorna

Lisa Aschans debut är helt fantastisk. Det är en film om att bli vuxen, och om kontroll och makt. Vi bör förvänta oss stordåd i framtiden från både regissör och skådespelare.

2. The Black Power Mixtape 1967-1975

Göran Hugo Olsson har grävt fram helt unikt arkivmaterial från den svarta medborgarrättsrörelsen i USA. Men det är inte bara en historielektion, det är också en film som säger mycket om vår nutid och vår framtid, inte minst ett år som detta då vi sett folkliga resningar runtom i världen.

1. Play

Jag tror inte att någon svensk film har berört mig så här mycket sedan… ja, sedan Fucking Åmål. Play har diskuterats och debatterats, det har både handlat om vad filmen vill säga och om den överhuvudtaget är bra eller dålig. Vissa påstår att filmen är skadlig och att den inte borde visas för att man inte kan kontrollera vilka tankar den sätter igång. Jag tycker just att igångsättandet av tankar är Östlunds stora styrka. När du ser filmen tvingas du fundera på världen du bor i och på dina egna tankar och känslor. Play är 2011 års bästa svenska film.

Om Peter Östborg

Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad. Jobbar på Kontoret mediabyrå. @popetoteror på Twitter. Mer om och av mig på www.kontoretmedia.se.