Girls på HBO – därför är det Sex and the City för hipsters

För att Hanna Horvaths (Lena Dunham) pappa har piercing i örat.

Girls

För att titelsekvensen ser ut såhär och för att serien heter ”Girls”.

För den inledande Sofia Coppola-estetiken med Hanna och Marnie (Allison Williams) i säng tillsammans.

För att Coppola-estetiken fortsätter när Jessa (Jemima Kirke) sover i baksätet av en bil.

För att Marnies pojkvän Charlie (Christopher Abbott) ser ut som någon i Vampire Weekend, och för att kylskåpet ser ut som det gör.

För att Hannahs pojkvän Adam (Adam Driver) ser ut som Kristian Anttila i pottfrisyr.

För att den här tjejen jobbar på Hannahs kontor.

För att den här snubben kokar opium-te.

Med andra ord, Girls är en serie helt i min smak. Premiären var i söndags och betydligt mer lovande än andra sitcoms med ”girl” i titeln: 2 broke girls (CBS), katastrof, och New girl (Fox), som blir bättre och bättre. I övrigt har de två väldigt lite gemensamt med Girls. En bättre referens skulle kunna vara Sex and the city, som pilotavsnittet av Girls till och med hänvisar till i ett fiffigt försök att positionera sig (som något annat, vilket det verkligen är).

Men serien har i dagens tv-utbud kanske en tydligare plats bredvid Louie, eller nedlagda Bored to death. Fast egentligen är en ännu bättre jämförelse tidiga 00-talsserierna Freaks and geeks och Undeclared. Det är i båda de fallen, precis som här, Judd Apatow som har ett finger med i spelet. Men den verkliga kreativa drivkraften och skaparen av Girls heter Lena Dunham och hon spelar själv huvudrollen. Det tar ungefär tre sekunder innan man blir kär i henne och hennes torra humor.

Serien handlar om hur Hannah Horvath och hennes vänner försöker klara sig i New York. För Hanna själv är problemet att hennes föräldrar efter att i två års tid ha försörjt henne plötsligt stryper pengatillförseln. Piloten bjöd på åtminstone ett asgarv och kanske tidernas mest obekväma sexscen (Maggies soffsex i Extras kvalar rätt högt in på den listan också).

Det är fortfarande lite för tidigt för ett omdöme efter bara ett avsnitt så jag nöjer mig med att konstatera följande: missa inte Girls!

Om Aron Andersson

Skriver på Metro.se. Spelar musik med Avtalet. Röstar inte för nåt, röstar emot.