Ge New girl en chans på TV 4

New girl

Det finns en stor poäng i att ge New girl en ärlig chans när serien nu börjar visas på TV4. Först och främst finns det ingen riktigt konkurrent i sitcom-utbudet. Community är visserligen bättre, men samtidigt lite för nördig (och för tillfället formsvag) för den breda massan.

New girls stora dragplåster är naturligtvis Zooey Deschanel som spelar Jess. Rätt tidigt står det klart att allt är uppbyggt runt hennes “quirkiness”, på ett ibland (läs: ofta) lite för påträngande sätt. Bland annat envisas hon till en början med att sjunga allt hon har att säga. Hon försöker, så att säga, lite för mycket.

Serien går hur som helst ut på att nydumpade Jess flyttar ihop med tre killar. That’s it. Men första avsnittet kan du egentligen glömma ganska direkt eftersom baskettränaren Coach (Damon Wayans Jr.) byts ut i samma ögonblick eftertexterna börjar rulla. Bara den detaljen innebär dessutom ett visst lyft, eftersom ersättaren Winston (Lamorne Morris) är betydligt skarpare.

Något du troligtvis kommer störa dig på tidigt är också den alldeles för uppenbara, och samtidigt helt oförklarliga, spänningen mellan Jess och Nick (Jake Johnson). Det är så tydligt att de två på något vis någon gång åtminstone kommer att hamna i säng med varandra. Men efter 20 avsnitt har det lyckligtvis fortfarande inte hänt, så oroa dig inte så mycket för det.

Det du inte nödvändigtvis kommer att inse direkt är att seriens stora behållning är Schmidt. Han spelas av Max Greenfield som du kanske har sett tidigare som charmiga polisassistenten Leo i Veronica Mars (eller i Ugly Betty vad vet jag). Men här är han i stället en fullkomligt överpedant tjejtjusare och sexist, men samtidigt oemotståndligt neurotisk.

Det är i princip bara i hans karaktär som manusförfattarna lyckas ta ut svängarna utan att det någonsin känns krystat. Nick däremot gör mig urless gång på gång och måste vara tråkigast i serien. Han har dock fått ett litet, välkommet uppsving just precis i de senaste två, tre avsnitten.

Och det är också först nu serien har börjat hitta formen. Precis som för vilken bra sitcom som helst tar det lite tid för alla att bli bekväma och känna sig hemma i sina roller. Zooey Deschanel har äntligen taggat ner några snäpp och Jess barndomsvän Cece (Hannah Simone) har verkligen funnit sin plats.

Men fram tills nu har det kanske i första hand varit gästspelen som räddat serien. Både Justin Long och Lizzy Caplan dyker upp tidigt i två strålande, men lite för kortlivade, biroller. Den andra behållningen är signaturmelodin. Det är lika lönlöst att försöka låta bli att sjunga “It’s Jess” som det är att hålla sig från att klappa händer till inledningen av Vänner.

Så lova att du inte ger upp för lätt på New girl. Det kommer bara bli bättre.

New Girl har svensk premiär på TV4 fredag kväll 21.30.

Om Aron

Skriver på Metro.se. Spelar musik med Avtalet. Röstar inte för nåt, röstar emot.