Veckans viktigaste – Peters tips vecka 33

Varje vecka konsumerar jag en hel del kultur i olika former, allt ifrån tidningsartiklar till musikfestivaler. Ibland säger kulturen någonting viktigt, ibland är det bara en kort stunds förströelse. Ibland är det till och med dåligt, men ändå värt att tipsa om. Jag ska försöka bjuda er läsare på min kulturdagbok.

Så här var vecka 33 i Peter Östborg liv:

Måndag

Lilyhammer hade premiär på SVT. Efter första avsnittet verkar serien lovande. Jag är dock lite orolig att den kanske inte riktigt håller för åtta avsnitt. Vad händer när man tröttnar på själva grundskämtet, kulturkrocken när New Yorks maffiavärld möter Lillehammer i Norge? Jag håller med det Aron skrev här på Desmond In A Tutu efter första avsnittet. Se Lilyhammer på SVT Play.

Tisdag

Sibille Attars nya EP The Flowers Bed finns på Spotify. Och den är riktigt jäkla bra. Lyssna!

Onsdag

Veckans nyhetsflöde dominerades av den ryska punk- och konstgruppen Pussy Riot som dömdes till fängelse på fredagen. På onsdagen släppte Peaches en låt och video till stöd för Pussy Riot. I videon syns stjärnor, som Kate Nash, Le Tigre, Wayne Kramer, och svenskarna Lykke Li, The Knife, The Hives och Peter Bjorn and John. När Pussy Riot dömdes på fredagen publicerade gruppen en ny  låt, med en titel som översatt till engelska blir Putin Lights Up The Fires.

I slutet av veckan publicerades en väldigt bra Andres Lokko-krönika med rubriken Samma missnöje – olika reaktioner, om Pussy Riot, Londonkravallerna, demokrati och perspektiv. Läs den vetja!

Torsdag

SVT visade Fredrik Gerttens utmärkta dokumentär Bananas!* om jätteföretaget Dole och hur de behandlar sina anställda. En film som gör det svårt att inte betala några extra kronor för välja rättvisemärkta produkter. Nästa vecka visar SVT uppföljaren, Big Boys Gone Bananas!*, om Doles försök att stoppa dokumentären. Se Bananas!* på SVT Play, den finns där i en månad.

Fredag

Den här fredagen var sista veckan för Morgonpassets sommarvikarier Emma Knyckare och Rickard Diego, nästa vecka är Hanna, Kodjo och Martina tillbaka. Under hela sommaren har Morgonpasset bjudit in artister och grupper för att tolka sommarplågor.

Den sista veckan var det Desmond-favoriterna Vit Päls tur. Bandet råkar ha en alldeles perfekt sommarplåga i sin egen låtskatt, så självklart gör de Beach 2011. Men att bara spela en egen låt vore ju lite… ja, det vore kanske inte så snyggt. På ett strålande sätt väljer Vit Päls det bästa av två världar, de gör Beach 2011 men kombinerar den med Inner Circles hit från 1992, Sweat (A La La La La Long). Här kan du lyssna på Vit Päls – Sweat (A La La La La Long)/Beach 2011:

Lyssna: Vit päls gör en sommarplåga

Lördag

På lördagskvällen hade den nya säsongen av Pluras Kök premiär. Som jag tidigare skrivit här på Desmond så innebär den nya säsongen en del nyheter, Maria Andersson ansvarar för musiken och Måns Herngren är sidekick. Men det mesta är sig likt från tidigare säsonger. Det handlar fortfarande om total mysighet och charmigt slarvig matlagning. Det är fortfarande precis den där typen av matlagningskvällar man själv bara kan drömma om.

I första avsnittet gästar Vanna Rosenberg och Lasse Berghagen köket. Det är ett småputtrigt avsnitt, men inte något omvälvande fantastiskt. Jag stör mig lite på hur kvinnorna i sällskapet nästan bara är med och bekräftar de manliga genierna, de borde kunnat få ta mer plats på egen hand tycker jag. En sak jag däremot gillar är hur själva tv-inspelningen får ta mer plats i programmet, det är ett kul grepp. Här kan du se Pluras Kök på TV3 Play.

Söndag

Sommar i P1 är en kulturinstitution som inte verkar försvinna, trots det nya mediaklimatet. Tvärtom. Sommarpratarna är som gjort för den podvärld vi nu befinner oss i. Jag har inte hunnit lyssna på så jättemånga sommarpratare i år, men det har Aron gjort. Hela sommaren har han hissat och dissat programmen. När Henrik Dorsin pratat och sjungit färdigt på söndagseftermiddagen hade Aron lyssnat på alla sommarens sommarvärdar. Minst sagt imponerande.

Min personliga favorit, av de jag lyssnat på i år, är nog Ison Glasgow som också fick högsta betyg av Aron. Andra favoriter är Lars Lerin, Soran Ismail och Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit. Här hittar du alla Arons recensioner, och där kan du också lyssna på programmen.

Bonus

Den här reklamfilmen har fångat mitt intresse nu i helgen. Jag vet inte vad jag ska säga om den egentligen. Arne Hegerfors gör alltså reklam för fåtöljer. Han säger ”just nu kan man köpa två Sverigefåtöljer till priset av en”. Det finns något – i brist på bättre ord – tragiskt i det.

 

Om Peter Östborg

Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad. Jobbar på Kontoret mediabyrå. @popetoteror på Twitter. Mer om och av mig på www.kontoretmedia.se.