Veckans viktigaste – Peters tips vecka 34

Måndag

”Vilken är din favoritfilm?”, det är en inte helt ovanlig fråga. Alla har väl ett gäng filmer som kan fungera som svar, lite beroende på humör. Jag har kanske fem-sex alternativa svar. En av dessa filmer är True Romance, Tony Scotts väldigt fina actiondrama från 1993.

I måndags vaknade jag upp och läste nyheten att Tony Scott är död. Han hittades i vattnet under Vincent Thomas-bron i Los Angeles och polisen har också funnit ett självmordsbrev. Döden är alltid tragisk när den slår till. I fallet Tony Scott finns ett givet sätt att hedra honom, genom att se hans filmer. Man kan välja till exempel Top Gun, Snuten i Hollywood 2, Den siste scouten, Enemy of the State eller Spy Game. Men bäst är ju True Romance, så det vore puckat att inte passa på att se den.

Tisdag

Jag såg om Lilla Sjöjungfrun. Havet är djupt alltså, vilken jävla låt!

Ariel var för övrigt mitt livs första kärlek.

Onsdag

Den här veckan har varit fylld av säsongspremiärer. Dels återkomster, som Breaking News med Filip och Fredrik, Ensam mamma söker och Robinson, och dels helt nya program som Bergmans video.

Genom att bjuda in regissörer till Fårö och Ingmar Bergmans videorum öppnas helt nya dörrar till samtal om film bortom de senaste premiärerna. I det första avsnittet går Tomas Alfredson runt och botaniserade i Bergmans videohyllor. Även stora namn som Wes Anderson och Robert De Niro pratar om humor utifrån den svenske mästerregissörens filmer och smak.

Intervjuerna innehåller många fantastiska oneliners och ögonblick, som när Tomas Alfredson kommenterar Bergmans förkärlek för furu ”jag har aldrig sett en större bastu”. Som helhet är programmet en spännande idé men tyvärr alldeles för rörigt och utan en röd tråd. Jag hoppas att seriens övriga avsnitt håller ihop mer.

Här kan du se Bergmans Video på SVT Play.

Torsdag

Jag åkte tåg från Karlstad till Göteborg och från Göteborg till Stockholm. Tågresa betyder poddare. Den här torsdagen upptäckte jag Kringlan Svenssons och Josefin Johanssons podcast Crazy Town.

På väg mot Stockholm såg jag dessutom en double rainbow över AB Svenska häftstiftfabriken, bara en sån sak:

Fredag

Först hörde jag Dolph Lundgren sjunga Dansa Pausa. Sen åkte jag iväg på kräftskiva hemma hos mina vänner Gustav och Marie på Kungshatt.

Lördag

Musketörerna i Rågsved är en förening som stödjer människor som är eller har varit i missbruk. I lördags firade föreningen fem år med en heldag med seminarier, utställningar och konserter. Tidigare florerade ett rykte om en möjlig Ebba Grön-återförening på kvällen, men det ryktet blev bara svalare och svalare ju närmare jubileumsdagen vi kom och i lördags var det iskallt.

Jag åkte till Rågsved på eftermiddagen. Jag gick på ett ganska gubbtrist seminarium om Rågsved och punken, drack Fernet på lokalpuben Oasen och såg en riktigt bra konsert med Tant Strul. Sämre kan man ha det en lördag.

Det slumpade sig även så att samtidigt som jag såg Tant Strul i Rågsved var bandets sångerska Kajsa Grytt gäst i Pluras kök.

Söndag

Precis när lördag blev söndag var jag på Debaser Slussen. ”Hela den här spelningen är tillägnad Ulf Brunnberg. Det här är punkrock”, sa sångerskan Elin Hellrönn innan The Bombettes började leverera en redig käftsmäll popig punk. Här kan du lyssna på The Bombettes på Spotify.

Om Peter Östborg

Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad. Jobbar på Kontoret mediabyrå. @popetoteror på Twitter. Mer om och av mig på www.kontoretmedia.se.