Så var premiären av X Factor – hiss och diss

Ikväll hade TV4:s Idol-uppföljare X Factor premiär och det är omöjligt att inte jämföra med tidigare talangjakter. Skillnaderna mot Idol är till exempel att grupper tillåts söka, och att artisterna och grupperna får en jurymedlem som mentor. Mentorn ska sedan drilla artister och grupper så att de blir lysande stjärnor. Det är skillnaderna mot Idol, om jag fattat det rätt.

Hiss/diss: Storhetsvansinnet i introt. Det är både mäktigt och töntigt.

Diss: Trots de ihärdiga försöken att förklara skillnaderna mot Idol kan jag inte tänka annat än ”det här verkar ju ruggigt likt Idol”.

Hiss: Orup, det är ju stort.

Diss: Marie Sernholt är kanske en auktoritet på det moderna artisteriet, men jag har inget stort förtroende för henne i det här sammanhanget. Hon är ju själv ganska platt som soloartist så är hon ens en auktoritet på det?

Hiss: Ison. Jag älskar Ison och Fille. Jag älskar Ison. Och det är stort att Ison Glasgow nu sitter i en jury i en talangjakt på bästa sändningstid.

Hiss: Kvällens premiär är en anledning så god som någon att påminna om Isons lysande sommarprat.

Diss: Andreas Carlsson. Jag hade svårt för honom i Idol-juryn och nu är han ännu en anledning som gör att programmet känns fasligt likt Idol.

Hiss: Första deltagaren, Isak, har två intressen – sång och höns. Han har dessutom en riktigt bra röst och kan bli en barnfavorit, även om jag gissar att han inom ett par månader kommer få stora problem med målbrottet.

Diss: David Hellenius är ju duktig på den här typen av program, men är han inte Idol-programledare?

Diss: Juryn verkar byta kläder i varje klipp. Jobbiga jäkla klaffel.

Diss: Vem försöker de lura egentligen? Det här är ju Idol.

Jag tröttnade redan vid första reklamavbrottet. Det är som ett snällare Idol, utan de där riktiga dårfinkarna. Programmet måste växa rejält för att jag överhuvudtaget ska bry mig efter nästa vecka. De senaste säsongerna av Idol har inte gått lika bra som tidigare år.

När TV3 lite fult körde sin The Voice-kopia True Talent förra året så belönades programmet med katastroflåga tittarsiffror. TV4:s egna The Voice floppade även det. Och det är faktiskt inte omöjligt att X Factor kommer få samma bemötande från publiken. Skillnaden mot tidigare talangjaktprogram är hittills obefintlig.

Premiären av X Factor Sverige kan absolut inte få mer än:

Betyg: 2

Här kan du se första avsnittet av X Factor på TV4 Play.

Om Peter Östborg

Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad. Jobbar på Kontoret mediabyrå. @popetoteror på Twitter. Mer om och av mig på www.kontoretmedia.se.