Tv3 – bäst på public service?

Veckans tv-snackis är så klart Ung och bortskämd, SVT:s försök att göra en skandalsåpa utan supa och ligga. Efter att ha sett första avsnittet var min första reaktion: ”Oj, vad synd att inte Tv3 gjorde detta program”.

Inte för att I form med Anna Anka är så fantastisk underhållning, utan för att Tv3 blivit riktigt bra på att göra varma public service-program.

Ung och bortskämd väckte känslor. Jag och mitt tv-sällskap satt och skrek under hela första programmet. ”Men vad fan säger han? Vadå aldrig städat??”, ”Varför gör hon sådär? Jävla idiotmamma!”, ”Skyll dig själv att du fått en världsfrånvänd, lat, egoist till son!!”, ”Varifrån tror du att köttet i butiken kommer, pucko?!”.
Men efter programmet fanns en tomhetskänsla där. Efter känsloutbrotten fanns det inte så mycket kvar.

SVT är duktiga på att göra public service-helgnöjen; På spåret och Doobidoo till exempel. De är självklart bäst på dokumentärer och rena faktaprogram, Kunskapskanalen är ofta suverän. Men när det gäller annan public service-underhållning har de nog blivit omsprungna. SVT måste bli mycket bättre på att göra lättsam underhållning som samtidigt är god public service. De senaste åren har Tv3 gjort fullträffar som Kniven mot strupen, Grannfejden och, kanske framför allt, Lyxfällan. Det är varm underhållning med mervärde. Vi tittare får reda på något extra, lär oss något nytt och får nya perspektiv på saker och ting. Deltagarna i programmet gör framsteg och förändrar sitt beteende. Exakt så borde SVT tänka. Exakt så borde Ung och bortskämd vara!

I Ung och bortskämd hade jag velat att någon expert på barnuppfostran lyfte det hela, någon kunde berätta vad föräldrarna gjort fel, hur man själv undviker att curla sina barn så att de blir handlingsförlamade. Någon relationsexpert skulle kunna gå igenom föräldrarnas relation till barnen, se vad som är problemen och försöka jobba med det. Som det var nu blev det bara ett program där vi förfasades över vilka idioter deltagarna var. Det var cyniskt och saknade värme och medmänsklighet.

Det hade kunnat blivit så mycket bättre om Lyxfällan-gänget eller feelgood-experterna Filip och Fredrik fått göra det. Då hade det kunnat ge något mer än ett rått skratt åt och aggressionsutbrott på Olga Isabelle, Dezirée, Tim-Joel och de andra bortskämda spolingarna som inte ens kunde handla ingredienser till pastasås.
– Pastasås, ska det vara sån som man blandar färdig? På pulver då eller?
– Ja. Jag jag vet inte hur man gör sås annars…

Trots sina brister kommer jag nog fortsätta se på Ung och bortskämd. Ibland vill man ju bara skrika högt framför teven och kalla folk för puckon.

Etiketter: , ,

Om Peter Östborg

Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad. Jobbar på Kontoret mediabyrå. @popetoteror på Twitter. Mer om och av mig på www.kontoretmedia.se.