Vad fan händer på Tv3?

För två år sedan skrev jag en text här på Desmond om att SVT skulle passa sig för Tv3 och deras förmåga att göra bra underhållande public service. Vad fan har hänt sedan dess egentligen?

Det finns två tydliga exempel på vad som hänt på Tv3. Två flaggskepp som tydligt förändrats.

Lyxfällan som var ett varmt och lärorikt program blev av med Charlie och Mattias, nu är det istället ett kallt, syniskt och unket ”skratta åt underklassen”-program. Det har också blivit helt ointressant. Charlie och Mattias har istället, tillsammans med Åsa Avdic, gett ny energi till Plus på SVT. Konsumentprogrammet har blivit mer engagerande och har fått ett större driv i den nya kostymen.

Efterlyst tappade sin stora stjärna, Leif GW Persson, till SVT. Sedan dess har de försökt hitta en ny sidekick till duglige Hasse Aro men misslyckats totalt. De har testat Tommy Lindström, Jens Lapidus och Thomas Bodström utan att få till den dynamiska duo som Hasse och Leif utgjorde. Efterlyst tappar för varje program och det är nu väldigt sällan jag fastnar framför det. Leif GW har istället gjort succé på SVT. I Veckans brott är Camilla Kvartoft fantastisk som assistspelare till skyttekungen Leif GW, till och med bättre än vad Hasse Aro var.

Kvar i sin public service-briljans finns Kniven mot strupen, och Pluras kök har tillkommit. Men tablån domineras av Färjan-Håkan, Hollywoodfruar och repriser av amerikanska sitcoms. Det avspeglas också i tittarsiffrorna där Tv3-cheferna allt som oftast kan läsa katastrofresultat. Tv3 är på många sätt som dagen efter domedagen, det enda som överlever är kackerlackorna.

Och i tv-huset på Gärdet har SVT istället plockat på sig stora delar av den kvalitet som fanns på Tv3 för ett par år sedan. Deras tablå får fler och fler program som på effektivt sätt kombinerar underhållning med public service-ambitioner.

När jag senast skrev om Tv3 och public service-kompetens var det utifrån SVT:s då nya program Ung & bortskämd. Jag tyckte att de hade mycket att lära av till exempel Lyxfällan eller Kniven mot strupen. Ikväll startar den nya säsongen av programmet. Nytt för i år är att Doreen Månsson är programledare och jag hoppas att det även finns fler nyheter, i tilltal och ambitioner. SVT har ju tidigare visat att de lärt sig av det som då var Tv3:s styrkor. Ung & bortskämd har potential att bli ett riktigt bra program om det undviker förnedring och ”skratta åt”-tendenser. Jag hoppas att de i år kan lyfta diskussionen lite och se problematiken bortanför individerna i serien. Ungdomarna i Ung & bortskämd kan fungera som en bas att bygga ett verkligt underhållande public service-program på.

Ung & bortskämd börjar ikväll klockan 20 på SVT1.

Om Peter Östborg

Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad. Jobbar på Kontoret mediabyrå. @popetoteror på Twitter. Mer om och av mig på www.kontoretmedia.se.