Fyra höjdpunkter på Putte i Parken – Sveriges svennigaste festival

Imorgon börjar Putte i Parken. Festivalen har flyttat från Karlskoga till Karlstad och Mariebergsskogen. När de nu har fått på sig en ny större kostym har de också tydligt valt att knata den breda vägen fram. På de stora scenerna trängs landets folkligaste artister.

Raderna högst upp på affischen skulle lika gärna kunna vara Allsång på Skansen-producenternas önskelista. Lasse Winnerbäck, Kent, Thåström, Timbuktu, Melissa Horn, Familjen, Markus Krunegård, Kapten Röd, The Soundtrack of Our Lives… Det är inte direkt tokspännande eller jätteexklusivt. Tvärtom. Chris Cornell och Gavin DeGraw är bara usla bokningar. Men jag gissar att den här lineupen kommer dra väldigt mycket folk ändå, så vem är jag att klaga på det egentligen.

Det är svårt att inte låta elitistisk och dryg när man pratar om folkligheten som en nackdel. Men om man spenderat väldigt många somrar på festival och dessutom försöker se så mycket konserter som möjligt övriga året krävs något mer för att det ska kittla till. Visst, Thåström är landets bästa artist och alltid fantastisk live, när Pimme spelar i varenda buske i landet försvinner dock suget efter att se honom igen.

Kanske är det mig det är fel på, jag är för kräsen och festivalen har ändå inte tänkt på mig som sin primära målgrupp. Men mitt råd är ändå titta lite längre ner på affischerna, då hittar du det som på förhand verkar spännande. Det finns några riktiga guldkorn.

Här är de fyra höjdpunkter som jag ser mest fram emot på Putte i Parken:

Jakob Hellman och Nerverna, onsdag klockan 18.15 på Teaterscenen

För några år sedan hade en konsert med Jakob Hellman varit en smärre sensation. Men de senaste åren har han börjat spela mer och mer. I år har han gett sig ut på vägarna tillsammans med ett av Sveriges bästa kompband, Mattias Alkbergs vänner i Nerverna. Jag har aldrig sett Jakob Hellman så det här är en spelning jag garanterat inte vill missa.

Hank 3, torsdag klockan 20.15 på Teaterscenen

Mannen med countryrockens mest förpliktigande gener spelar i Sverige. Det här är kanske den mest exklusiva och udda bokningen på PiP i år. Egentligen räcker det med att hans farfar råkar vara en av världens bästa låtskrivare någonsin, det är anledning nog att gå och se Hank på Teaterscenen. Men om du inte tycker att det räcker så kan du lyssna på hans egna skivor, de är ganska bra de också.

Vånna Inget, torsdag klockan 23.00 på Båten

Vånna Inget. På en liten båt på Klarälven. Vad kan gå fel? Det finns en chans att den här spelningen kommer bli en svettig klassiker.

Freddie Wadling, lördag klockan 18.00 på Teaterscenen

Allt Freddie Wadling gör blir på något sätt intressant. Det räcker med en sekund så fångar han ens intresse. Freddie Wadling är ren rock ‘n’ roll.

Annat som jag verkligen hoppas kunna se: Jonas Lundqvist, Flogging Molly, Graveyard, Gnucci Banana, Weeping Willows, Jonathan Johansson, Alina Devicerski och Deportees.

 

Om Peter Östborg

Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad. Jobbar på Kontoret mediabyrå. @popetoteror på Twitter. Mer om och av mig på www.kontoretmedia.se.