Här är klippet som Musikhjälpen censurerade

SVT, Sveriges Radio och Radiohjälpen har ju de senaste dagarna samlat in pengar som ska gå till tjejers skolgång världen över. Ett viktigt ämne. Jag har önskat låtar och följt programmet. Jag gillar musikhjälpen.

I helgen såg jag ett roligt och bra liveframträdande med Far & Son (som består av Simon Gärdenfors från Las Palmas och Frej Larsson från Slagsmålsklubben och Maskinen) och Lilla Lovis. På twitter var folk förbannade efter uppträdandet, de tyckte att det var dåligt och att artisterna var dumma för att de rappade om knark. Klockan var halv ett på natten en fredagkväll, jag tyckte att det var lite väl moralistiskt att bli upprörd och provocerad av detta. Jag trodde faktiskt att det krävdes mer för att provocera nuförtiden än att rimma LSD med GHB.

Men tydligen drabbades även de ansvariga för Musikhjälpen av svårartad moralism. De valde att inte lägga upp klippet från liveframträdandet på hemsidan, enligt Simon Gärdenfors blogg med denna motivering:

”Vi har valt att inte lägga upp klippet med de två låtar som Far & Son körde i nattens sändningar. Skälet till detta är att innehållet i den ena texten inte stämmer överens med våra programregler enligt kap 2.1.2, 8§ som handlar om vår genomslagskraft: SR har ett särskilt ansvar p.g.a. den genomslagskraft mediet har. Det innebär att vi måste vara försiktiga när vi skildrar narkotikamissbruk och bruket av alkohol — i viss mån även tobak, så att skildringen inte uppfattas som förhärligande av bruket.”

Det är ett väldigt märkligt agerande. Dels är humoristiska visor om knark inte så himla edgy nuförtiden, det finns betydligt värre saker som framförs i låtar som dessutom kan bli stora radiohits. Oftast är de texterna dock på engelska då. Och dels är det väldigt konstigt om Musikhjälpen bjuder in Far & Son feat. Lilla Lovis och inte förstår att de kommer få ett uppträdande av Far & Son feat. Lilla Lovis. Om de ville ha uppbyggliga och moraliskt oklanderliga visor kunde de bjudit in Mia Marianne och Per Filip eller  istället. Moralpaniken är märklig.

Far & Son donerade sin kommande skiva på en USB-sticka som Musikhjälpen skulle auktionera ut för att samla in pengar. På en fråga om denna sticka svarade Musikhjälpen att de tänkte gå igenom materialet först för att se om de kunde lägga ut den på auktionen. Till sist drog Far & Son genom USB-stickan in 2 500 till Musikhjälpen, dock hörde jag aldrig någon puffa för att vi tittare och lyssnare skulle gå in och buda på denna raritet.

Här är klippet som Musikhjälpen inte vill att du ska se. OBS! TITTNING SKER PÅ EGEN RISK. (Kan innehålla spår av knark och humor. Innehåller garanterat spår av Far & Son med Lilla Lovis och Zip’n'rar.)

Totalt samlade Musihjälpen 2011 in 18 104 363 kronor. Strålande!

Om Peter

Peter Östborg. Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad.