Årets bästa skivor plats 10–2

I år har Aron och Peter efter en viss diskussion, dramatik och demokrati lyckats komma överens om en gemensam topplista för årets bästa skivor. Här är platserna 10 till 2.

10. Adele – 21

Årets bäst säljande skiva finns inte på Spotify men i allas medvetande ändå. Vi vet alla hur bra “21” är vid det här laget, nu väntar vi bara på “23”.

9. Pains of Being Pure at Heart – Belong

Hur en skiva som låter som att den är inspelad på mitten av 90-talet fortfarande kan vara nionde bäst 2011 skulle kunna vara ett mysterium. Men lyssna på “Anne with an E” eller “Heart in your heartbreak” så slipper du fundera mer på saken.

8. Deportees – Islands & shores

”In a world where everyone is an island, I find myself there waiting at the shore.” Ännu en gång lyckas norrlänningarna göra perfekt politisk pop, med små medel lyckas de säga väldigt mycket om tiden vi lever i och de gör det till underbart vackra toner.

7. Parker Lewis – Pengar & leenden

Redan självbetitlade Parker Lewis var en av det årets (2008) bästa skivor. Nu är bandet tillbaka med “Pengar & leenden” där de slipat precis alla vapen i arsenalen.

6. My Morning Jacket – Circuital

Först verkade det vara en mellanskiva, men efter några lyssningar visade det sig att Circuital var ett monster som åt upp dig inifrån. My Morning Jacket är en dansande, gungande, skäggig ångvält.

5. Youth Lagoon – The year of hibernation

Sovrumspopen på “The year of hibernation” följer ett enkelt recept: ett försiktigt elpiano trevar sig fram bredvid en skör lofi-röst och så småningom får en trummaskin taktfast hålla tempot till slutminutens crescendo. Men de smått fantastiska melodislingorna och de lika fantastiska texterna gör Trevor Powers hemmasnickrade pop flera gånger bättre än de tusentals konkurrenterna.

4. Lykke Li – Wounded rhymes

Lykke Li fortsätter stadigt sin väg mot världsherravälde. Wounded Rhymes var mörk, dansant, hittig och omöjlig att inte älska.

3. Mattias Alkberg – Anarkist

Att “Anarkist” släpptes tillsammans med en bok med samlade Alkberg-texter är inte alls märkligt. Den norrbottniska punkrockpoeten har länge utmärkt sig som en av Sveriges bästa textförfattare och 2011 griper han tveklöst titeln: “Tänk att vi två skulle träffas, att det ändå blev du och jag / att just vi såg igenom lågorna, definierade vårt hat / Jag var ung och du var yngre, ännu mera då än nu / principiell och bergfast övertygelse, fint är fulare än fult”.

2. Wu Lyf – Go tell fire to the mountain

Årets mest ansträngt provocerande band är också det mest oemotståndligt förföriska. Inga andra lyckades som Wu Lyf dela publiken i hatare och älskare, trots bandets eget mantra: “World unite, love you forever”, men vi på Desmond hör till den senare kategorin.

Här hittar du plats 20–11 på den här listan, och här är nummer ett. Och här hittar du 2011 års bästa musikhändelser.

Om Aron

Skriver på Metro.se. Spelar musik med Avtalet. Röstar inte för nåt, röstar emot.