Rebecca & Fiona uppmanas ställa in konsert på Berns

På P3 Guld-galan för ett par veckor sedan gjorde Rebecca & Fiona ett uppmärksammat framträdande då de bland annat tog ställning för nätverket Ingen människa är illegal. ”Solidaritet är sexigt” stod det på bildskärmarna och på dj-båset. Nu hamnar frågan om solidaritet i fokus när Rebecca & Fiona ska spela på Berns i Stockholm den 11 februari.

Sedan några år tillbaka pågår en konflikt mellan fackförbundet SAC och Berns. Enligt SAC har Berns utnyttjat papperslösa invandrare, som sedan fått sparken när de organiserat sig fackligt. Nu uppmanas Rebecca & Fiona i ett öppet brev att stå vid sina ord om solidaritet och helt enkelt strunta i spelningen på Berns, eller om de nu genomför konserten i alla fall uppmärksamma publiken om konflikten.

Själv kan jag tycka att det är konstigt att Rebecca & Fiona godkänt Berns som konsertlokal, bråket kan inte varit helt okänt för dem och att debatten om dubbelmoral skulle dyka upp var ju klart som korvspad. Berns har de senaste åren inte varit en neutral lokal. Nu är frågan hur Rebecca & Fiona gör. Brevskrivarna skriver: ”Vi vet att det är svårt att leva som man lär i dessa tider av total liberal hegemoni. Men alla bör göra vad de kan. Att avstå en spelning på Berns kan vara en sådan sak.”

Konflikten mellan Berns och SAC har även tidigare påverkat popkulturen, bland annat då Doktor Kosmos sångare Uje Brandelius medvetet eller omedvetet struntade i blockaden samt när Timbuktu, Adam Tensta, Stor och Lazee ställde in en spelning där, men det är också många som helt enkelt valt att inte besöka Berns sedan konflikten uppstod och som därmed har missat flera bra konserter.

Här är Rebecca & Fionas uppträdande på P3 Guld:

 

Om Peter

Peter Östborg. Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad.