Topp 10: ”The dark knight rises”

The Dark Knight Rises

Stora fakking SPOILERS följer.

Äntligen är den här, Nolans efterlängtade avslutning på Batman-trilogin. Som jag längtat. Och i stället för att sörja att det nu är över följer här de TIO bästa sakerna med ”The dark knight rises”. Vi börjar bakifrån.

10. Batman.

För några dagar sedan rangordnade Tobias tidernas bästa Batman och Christian Bale hamnade på en hedrande andraplats. Jag håller inte med. För mig ÄR han Batman. Jag älskar Tim Burtons ”Batman” as much as the next guy (även om jag inte är något Burton-fan) men Christian Bale ÄGER rollen som Läderlappen, oavsett om Michael Keaton var FÖRST att fånga mörkret i hjälten.

9. Säckihopknytningen.

Den här trilogin håller ihop på ett alldeles utmärkt sätt. Det stora minuset är naturligtvis Heath Ledgers tragiska bortgång, vilket gjort att Jokern över huvud taget inte har möjlighet att medverka i denna film. I övrigt finns alla viktiga bitar på plats utan att det känns krystat. Filmen tar avstamp i Harvey Dent, gör passningar till Batmans döda föräldrar och återknyter till första filmens Ra’s al Ghul. Och självklart är även Scarecrow med på ett härlig hörn.

8. Alfred.

Någon som inte är med särskilt mycket är Alfred. Det är lite synd, eftersom Michael Caine gör honom så bra. Men att låta hans och Master Waynes relation falla samman är ett av filmens genidrag.

7. Planen.

Efter urladdningen i ”The dark knight” finns det så klart inte så mycket mer för en skurk att göra än att spränga hela jävla Gotham i luften. Men att stänga in alla invånare på ön, göra Bruce Wayne bankrutt och låsa in polisen under jord är ett raffinerat sätt att göra det på.

6. Catwoman.

Hon har fan aldrig varit riktigt att lita på. Hon har helt enkelt sin egen agenda. Men Anne Hathaway gör henne så bra.

5. Humorn.

Det är lätt att glömma att Nolans Batmans-trilogi faktiskt är rolig också. Men det är viktigt. Det är det som skiljer den från exempelvis ”The Matrix” (okej, inte BARA det). Men där Keanu Reeves är fullkomligt anti-rolig är Bale kapabel att släppa ur sig fantastiska Batman-oneliners mitt i allt allvar.

4. Slutet.

Sin vana trogen levererar Nolan lite skruvbollar mot slutet av ”The dark knight rises”. Det är inte lika många twister, och framförallt inte lika obegripligt, som i ”Inception”. Följaktligen går det att skapa sig en aning om vad som ska hända, men det förtar ändå inget från filmen. När det är som mörkast ser det dessutom riktigt dystert ut, och det är ändå fint på något sätt.

3. Öppningen.

Nolan har blivit en mästare på att skapa överdrivna actionsekvenser. En del av den här trilogins storhet är att filmerna blivit lika svulstiga som någonsin Bond eller Mission Impossible. Han gör ingen besviken med inledningen av ”The dark knight rises”.

2. Bane.

Jag ÄLSKAR Bane som skurk. Jag är GLAD att Nolan valde honom framför Leonardo DiCaprio och The Riddler (Leo kommer ju ändå få sin skurktid i nästa Tarantinorulle). Och Tom Hardy gör det bra. Han är otäck, ond, intelligent och löjligt stark. Visst försvinner han lite bakom den där jävla masken han har i käften, det gör honom mindre KARISMATISK än Jokern. Men det är också den KONTRASTEN som gör honom så bra. Dessutom har han i ”The dark knight rises” fått en tydligare agenda än i serieförlagan, där hans enda drivkraft är att krossa Batman, av oklar anledning.

Han gör också det som bara Bane klarat av, han krossar Batman. Det är självfallet ett STORT ögonblick i filmen, och lika stort är det när de två möts mot slutet av filmen igen.

1. Trailern.

På sätt och vis är det väl ett underbetyg att det bästa med filmen är trailern. Men det är också ett bevis på hur SVÅRT det är att leva upp till alla förväntningar som ställs på tredje filmen i en trilogi. Det GÅR bara inte. Men Nolan har ändå, i allt väsentligt, LYCKATS med det. Trots det, så kan inte filmen överträffa den EPISKA trailern.

Effekten av att skala bort alla Hollywoodstråkar, explosioner och effekter från ljudspåret, för att ge de ödesmättade replikerna extra tyngd är helt omskakande.

*

Så. Vad tyckte ni var bäst?

Om Aron Andersson

Skriver på Metro.se. Spelar musik med Avtalet. Röstar inte för nåt, röstar emot.