Här är världens bästa film någonsin

Var tionde år utser den väl ansedda filmtidningen Sight & Sound världens bästa film. Tidningen ges ut av det brittiska filminstitutet och listan röstas fram av filmarbetare och kritiker. På den första topplistan, som publicerades 1952, triumferade Vittorio De Sicas film Ladri di biciclette (Cykeltjuven). Men sedan dess har Citizen Kane (En sensation) prenumererat på förstaplatsen. I fem raka omröstningar har Orson Welles mästerverk kommit etta.

Igår var det så dags igen. Sight & Sound tillkännagav den senaste listan, framröstad av 846 kritiker och filmarbetare. Och denna gång fick vi se ett skifte i toppen. Citizen Kanes herravälde är över, åtminstone för tio år framåt. Världens bästa film någonsin är nu Vertigo (Studie i brott) av Alfred Hitchcock. Citizen Kane är nu tvåa på listan och Ozu  Yasujiros Tokyo Monogatari (Föräldrarna) är filmhistoriens tredje bästa film. Ja, enligt Sight & Sound alltså.

Bästa svenska film på listan är Ingmar Bergmans Persona som hamnar på plats 17. Som bäst har Persona placerats på en femteplats, det var år 1972.

Hela topp 50 hittar du här. Och om du undrar hur tidningen har kommit fram till sin lista kan du läsa presentationen här.

Om Peter Östborg

Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad. Jobbar på Kontoret mediabyrå. @popetoteror på Twitter. Mer om och av mig på www.kontoretmedia.se.