Allt du måste se – och undvika – på Way Out West 2012

Awright! I morgon öppnar Slottskogen och Way Out West 2012 är igång. Vi bestämde oss för att göra den perfekta guiden till vår favoritfestival. Det handlar om akterna du MÅSTE se, akterna du BORDE se, våra största FÖRHOPPNINGAR och de största BESVIKELSERNA. Som soundtrack föreslår vi spotifylistan med det mesta och det bästa inför Way Out West 2012.

Alla MÅSTE se:

Kraftwerk

1. Kraftwerk

Det är Kraftwerk. I 3D. Det räcker så.

2. Blur

När bröderna Gallagher ständigt fortsätter göra samma sak om och om igen har Damon Albarn inte slutat hitta på nya intressanta saker. När han nu återvänder till gamla goda Blur så känns faktiskt till och med det intressant och spännande. Men det är klart, det är en stor dos nostalgi som lockar med den här spelningen.

3. Frank Ocean och OFWGKTA

Frank Ocean är en av sommarens mest omtalade artister. Han har alla möjligheter att bli nästa superstjärna i soul- och hiphop-världen. På Way Out West uppträder han både solo och tillsammans med sitt crew, OFWGKTA. Och OFWGKTA råkar vara typ världens coolaste hiphop-crew. Desmond älskar OFWGKTA. Den sena spelningen på lördag kväll hade kunnat vara en av festivalens stora höjdpunkter, tyvärr krockar den med Kraftwerk så antagligen är det många som missar.

4. De La Soul

3 feet high and rising”. Bara spela den. Rakt av. ÄLSKAR det.

5. Refused

När Refused blev klara för Way Out West var det en så jäkla fet bokning. Sedan dess har de gjort “hemliga” spelningar lite här och där, och även gjort flera festivalspelningar. Det gör att Refused-peppen är lite lite mindre nu. Men ändå. Det är ju grymt alltså, Refused på festival i Sverige. Det kommer bli galet.

 

Alla BORDE se:

1. Kindness

Behöver du veta något mer än att detta är årets musikvideo:

Tror inte det. (Förutom att “World, you need a change of mind” är årets skiva)

2. Punkafton på Jazzhuset

På torsdagskvällen kan vi varmt rekommendera Stay Out West på Jazzhuset. Men spara helst lite plats så att vi inte blir stående utanför hela kvällen. Adolescents spelar klockan 23.30, Zero Boys klockan 00.15 och 7 seconds klockan 01.30.

3. Sibille Attar

En gång följde hon med en hemlös man ner i New Yorks tunnelbana för att dela en flaska vin. Han bjöd på crack, hon tackade nej. I hans lilla håla låg en livlös kropp på marken. Varför berättar vi det här? För att vi läste om det i senaste Filter.

4. Rodriguez

Han kom. Han försvann. Han kultförklarades. Han kom tillbaka! Om mytiske Rodriguez visar även Way Out West dokumentären ”Searching for Sugar Man”. Själv spelar han på Pustervik på torsdagsnatten.

5. Mazzy Star

Vi är gamla. Okej? Har ni inte insett det vi så här långt ner på listan så är det bara att fatta. Vi är GAMLA. Vi gillar musik som gjordes på 90-talet. Vi försöker hänga med, hjälpligt. Men vi ÄR för gamla. På 90-talet var Hope Sandoval något av det tuffaste som gömde sig bakom långt svart hår. Nu är hon tillbaka.

 

Detta HOPPAS vi ska hända:

1. Billy Bragg och Wilco tillsammans

I år är det 100 år sedan Woody Guthrie föddes. Billy Bragg och Wilco har släppt tre skivor tillsammans, med tonsatta Woody Guthrie-texter. På Way Out West spelar Billy Bragg och Wilco samma dag, på fredagen. Vi räknar med att Billy och Wilco spelar några av deras Guthrie-låtar tillsammans. Annars blir vi mycket mycket besvikna. Kanske även förbannade.

2. A$AP Rocky spelar sin nya Pussy Money Weed

På Primavera Sound i Barcelona gjorde han en riktigt bra konsert. Får man hoppas på den här nya godbiten nu i Göteborg?

3. Att Jonathan Richman spelar That Summer Feeling

If you can’t respect that your whole perspective is whack.

4. Frida Hyvönen – Terribly Dark

Ja, eftersom det är en av årets bästa låtar vill vi höra den. Det kommer vi ju GARRA få göra också, och därför är vi så UPPSPELTA!

5. First Aid Kit spelar Gram Parsons

LÄR ju inte hända! Eller? Men vilket Sommarprogram de hade i år. Vi vill bara ha mer.

De största BESVIKELSERNA:

1. Emmaboda

I festivalsammanhang är Emmaboda numera alltid sämst.

2. Miike Snow

Den här konstellationen blev ju inte så rolig som man hade hoppats. Och live har de inte imponerat, snarare tvärt om.

3. Laleh

Laleh 2012 är kanske Way Out West-historiens märkligaste bokning. Onödig på alla sätt och vis. Eller ja, det blir en mat- och ölpaus.

4. Krockarna

OFWGKTA krockar med Kraftwerk. Black Keys krockar med Hot Chip. Thurston Moore och Deportees spelar samtidigt. Och på torsdagskvällen måste du välja en av dessa artister: Kindness, Mazzy Star, Sibille Attar, Rodriguez och punkarna. Festival innebär alltid att man måste välja mellan krockande band, men detta är ju helt SJUUKT.

5. Att The Embassy INTE ska spela i en och en halv dag

I schemat såg det ett tag ut som att Göteborgarna skulle göra en enorm spelning. Det kan ju hända att konserten blir enorm, men det ser inte längre ut som att den kommer vara enormt lång. Trist.

Om Desmond-redaktionen

Vi som jobbar på Desmond In A Tutu är Aron Andersson, Peter Östborg och Tobias Holmgren.