The Hives kan bli statyer i Fagersta

OBS! Bilden är ett montage.

Att The Hives är Fagerstas stolthet råder det inget tvivel om. I en intervju med Dagens Nyheter i helgen berättade sångaren Howlin’ Pelle att det finns planer på The Hives-statyer i staden. Bandet skulle själva gärna finansiera statyerna som i så fall ska föreställa bandmedlemmarna i naturlig storlek och vara utplacerade på olika platser i staden. Kommunstyrelsens arbetsutskott har faktiskt redan godkänt initiativet. Kommunalrådet Stig Henriksson kommenterar det hela så här:

”Den enda synpunkt vi har är att de vill ha statyerna i naturlig storlek, jag säger att de ska vara i övernaturlig storlek.”

The Hives har, enligt kommunen, även kommit med förslag på var statyerna ska stå:

Howlin’ Pelle Almqvist - Rondellen vid infarten från Västerås/Stockholm
Nicholaus Arson - Vid Brinelltorgets scen
Vigilante Carlstroem - Skulpturparken, Ängelsberg
Dr. Matt Destruction - Perrongen vid tågstationen i Västanfors
Chris Dangerous - Vid infarten från Norberg

Min hemstad Fagersta har länge varit något av en rockstad, det är många band som har rötter i bruksorten och det har i perioder funnits en aktiv livescen.  I början av 90-talet ordnades festivalen Bergslagsrocken av föreningen Tid är musik. Föreningen verkar nu ha fått förnyade krafter. Förra året ordnades den första Rock med livstid-festivalen vid sjön Eskiln. Och i helgen är det dags igen, på scen står då bland annat Entombed, The Kristet Utseende, Raised Fist och det stora dragplåstret The Hives.

Jag vet inte hur seriöst det här statyinitiativet ska ses, kanske är det bara ett roligt PR-stunt inför Rock med livstid i helgen, men jag älskar ändå initiativet. Det vore dessutom ett sätt att för lång tid framåt verkligen odla stadens image som rockstad.

Vilka fler liknande initiativ kan vi hoppas på? Vad säger Aron, är det inte dags för en Per Gessle-staty i dina hemtrakter?

Här kan du läsa mer om statyerna på Fagersta kommuns hemsida. Och här är Rock med livstids hemsida.

Om Peter Östborg

Frilansjournalist och recensent. Västmanlänning som bor i Karlstad. Jobbar på Kontoret mediabyrå. @popetoteror på Twitter. Mer om och av mig på www.kontoretmedia.se.